Като във всяка друга сфера от живота, така и в спорта циркулират митове и полуистини, които те карат да се съмняваш. Затова решихме да развенчаем 5 от най-разпространените, след като прочетеш статията, спокойно можеш да ги задраскаш от списъка със съмнителна информация и да бъдеш по-уверен в нещата, които правиш. За нас от PrimeGear.bg е важно да ти дадем, не само безкомпромисно качество на продуктите, но и достатъчно информация, с която да направиш най-добрия избор за себе си.

1. Мит: Силовите тренировки, не са подходящи за дамите

Много често срещаме твърдението, че ако дамите тренират с по-големи тежести, с течение на времето ще направят мускули, като на мъжете. Абсолютно невярно! Специално се обръщаме към дамите, няма начин да направите големи мъжки мускули само със силови тренировки. Ефектът, който ще постигнете чрез тях е добре оформено и красиво тяло. За да достигнете обема на мускулите, които имат жените от кориците на бодибилдинг списанията, ще трябва да положите по-различни усилия от просто вдигането на тежести. Професионалният тренировъчен режим, специфичният начин на хранене и приема на хранителни добавки, повишаващи нивата на тестостерон, са част от нещата, които изпълняват жените, занимаващи се с културизъм. Тренировките със свободни тежести, ще оформят тялото ти и ще те карат да се чувстваш по-добре, затова няма нищо страшно в тях. За да избегнеш нежелани травми, винаги загрявай преди да посегнеш към щангите и гиричките. Избери правилната спортна екипировка, като еластичен клин с висока талия, която допълнително ще поддържа талията ти и покажи най-доброто, на което си способна.

2. Мит: Тренировката е ефективна, само ако се изпотиш

Повечето хора погрешно смятат, че тренировката им е била изключително ефективна, защото си тръгват смазани и облени в пот от фитнес залата. Нищо подобно! Ефикасността на заниманията, зависи от целта, която искаш да постигнеш. Напредъкът е това, към което да се стремиш. Едно клякане повече или още един килограм на тежестите, са достатъчни, за да определиш усилията като продуктивни. Не е нужно излишно да изразходваш енергия, която можеш да вложиш другаде. Освен това, ще ти бъде трудно да измериш ефективността, ако си заложил на висококачествени спортни дрехи. Технологията Charged cotton от Under Armour, прави дрехите им до три пъти по-бързосъхнещи, така че няма да има какво да измериш.

3. Мит: Повече, винаги е по-добре

В някои случаи, това твърдение е не само грешно, но и опасно за здравето ти. Нека вземем за пример футболистите и бегачите. И при двата спорта бягането е основна част от тренировката, но докато бегачът може да пробяга 10 километра без да спира, то на футболистът ще му бъде трудно, въпреки че по време на мач пробягва почти същото разстояние. Интензитетът при него е различен. Той няма нужда да тича без да спира, а да бъде бърз в точния момент. Съответно, 10-те километра не правят тренировката ти по-добра, ако не са съобразени с твоите нужди. Друг често срещан пример е прекомерното натоварване във фитнеса, с идеята, че онзи един килограм ще те направи по-силен, въпреки болката в мускулите. Не правиш нещо, ако не ти е приятно. С тренировките е същото, не е важно количеството, а качеството на резултатите, които постигаш. Ако нещо работи добре за някого, то не означава, че ще работи по същия начин и за теб. Заложи, на правилната спортна екипировка и на твоите упражнения, за да бъдеш най-добрата версия на себе си.

4. Мит: Дългото бягане е най-добрата тренировка

Всеки професионалист в бягането ще ти каже, че това твърдение е абсолютно невярно. Дългото бягане или пробягването на дълго разстояние е резултат от упорити тренировки, а не самото упражнение. Особено, ако си начинаещ в тази област продължителното натоварване на мускулите, може да доведе до травми. Специалистите препоръчват, когато тичаш да увеличават разстоянието с 10% всяка седмица, докато постигнеш желаната цел. Този спорт натоварва изключително много, не само мускулите, но и сухожилията и ставите ти, затова е важно да отделиш достатъчно време за загрявка. Екипирай се, със страхотни маратонки за бягане и постигай повече с всяко излизане на пистата. Като казваме страхотни, нямаме предвид просто удобни. Маратонките за бягане Under Armour с технологията Sensor Record ще бъдат твоят личен треньор. Благодарение на, вградения в подметката чип, ще можеш да следиш напредъка си след всяка тренировка.

5. Мит: Трябва да тренираш здраво всеки ден

Тялото ти не е машина, която да работи на пълни обороти ежедневно. Това е честа грешка, която допускат начинаещите ентусиазирани спортисти. Въпреки силната мотивация обаче, не трябва да пренебрегваш нуждата от почивка. Етапът на регенерация на натоварените мускули не само е важен, но и ще предотврати травми. Позволявайки на тялото си да усвои заложеното в последната тренировка, то ще бъде по-продуктивно за следващата. Това разбира се, не означава една седмица да се излежаваш на дивана. Можеш да загряваш с леки упражнения или да разнообразиш спорта с разходка сред природата, за да подържаш тонуса, но тежките натоварвания нека бъдат в границите на разумното.

До тук научи, какви са причините, всяко едно от тези твърдения да бъде определяно, като грешно. От тук нататък, отговорността за тренировките ти е изцяло твоя. Подбери, спортната си екипировка правилно, като заложиш на доказаните спортни марки в онлайн магазина ни. И не позволявай, митове и легенди да ти попречат, в покоряването на следващия рекорд.