Изборът на подходящо спортно облекло, не е лесна работа. Вероятно, си отделил немалка част от времето си, за да намериш най-подходящото за теб, съобразено със спорта, който обичаш. За да не захвърлиш усилията и спортните си дрехи в коша след няколко тренировки, важно е да знаеш, как да се грижиш правилно за тях. Като онлайн магазин за спортни стоки, ти предлагаме не само, качествени дрехи за спорт, но и съвети, с които да удължиш живота им.

Основни правила при поддръжката на спортни дрехи

Създадени, за да направят тренировката и представянето ти по-комфортни и ефективни, дрехите за спорт съдържат синтетични материали, изпълняващи специални функции. За да не загубиш нито една от тях обърни внимание на препоръките на производителя. Винаги спазвай това, което е написано от него на етикета, той най-добре знае как да запази качествата, за които гарантира.

Проветрявай дрехите си след тренировка

Знаем, че след интензивно натоварване и вече мокра екипировка, искаш да свалиш всичко от себе си, докато не стане свежо и чисто. Разбираме те, чудесно! Но е нужно да проявиш, още малко търпение и да оставиш блузата и долнището да се проветрят преди да ги изпереш. Не бързай, да прибираш мокри дрехи в сака си. Така рискуваш неприятната миризма да се задържи не само в тях, но и в спортната чанта.

Правилно пране на спортната екипировка

Повечето клинове, тениски и блузи предназначени за физически активности, са изработени от полиестер, ликра или спандекс, за да бъдат еластични и удобни. Синтетичните тъкани са страхотни в това отношение, но не понасят добре високите температури. Затова, пускайки спортните си дрехи за пране градусите на водата не трябва да надвишават 40. Ако пералнята ти няма програма за спортно облекло или деликатни тъкани, избери най-краткия цикъл, около 30 минути са напълно достатъчни. Намали и оборотите на центрофугиране или го изключи. Дрехите за тренировка, нямат силни замърсявания и петна, с които да се бориш, така че не е нужно да ги переш дълго време. Относно препарата за пране използвай специализиран, обикновено е обозначен с надпис sport. Ако не разполагаш с такъв гелообразните препарати са по-добрият вариант, не използвай прах за пране. При ниски градуси е възможно малките частици, да не се разтворят добре и да увредят, спортните ти дрехи. Внимавай с дозата, повече препарат, не означава по-чисто. Наслояването му по екипировката, заедно с топлината от тялото ти правят добра среда за развитието на микроорганизми. Още една подробност, която обаче е от значение е да разделяш прането. Деликатните клинове и тениски е добре да се перат с други деликатни дрехи. Любимите ти дънки или хавлията след тренировка, нямат място при тях.

Никога не използвай омекотител при спортни дрехи

Въпреки желанието ти, те да ухаят приятно дълго време, омекотителят може да нанесе необратими щети по високотехнологичните дрехи. Неговата функция е да заглажда и запушва тъканите, за да бъдат гладки и приятни на допир. Спортните дрехи трябва да могат да дишат, за да изпълняват предназначението си.

Почиствай дрехите си отвътре навън

Независимо, дали става дума за проветряване, пране или изсушаване винаги обръщай дрехите си наопаки. Замърсяванията от пот са от вътрешната страна и тъй като целта е да почистиш тях, най-ефективно ще бъде дрехите да се обработват първо от нея. Освен това, по този начин всички видове закопчавания по тях, като ципове, велкро лепенки и копчета ще бъдат прикрити, за да не наранят повърхността на облеклото.

Изсуши ги добре, преди следващата тренировка

За да избегнеш натрупване на слоеве от препарати и пот, дрехите ти за спорт трябва да бъдат напълно сухи, преди да ги облечеш отново. Както споменахме синтетичните влакна не понасят добре високата температура, затова забрави за сушилнята. За да отнемеш част от влагата след пране, можеш да ги поставиш между две кърпи и след това да ги оставиш да изсъхнат естествено. Използването на дезинфекциращи и антибактериални спрейове е най-ефективно след изпиране.

Поддържане на високотехнологични дрехи

Дрехите, които съчетават качествени материали и иновативни технологии, изискват специални грижи. Освен, препоръките, които дадохме до тук е добре да се съобразиш и със спецификите на тениските, клиновете и блузите, които използваш.

Как да изпереш правилно технологичните спортни дрехи

Когато почистваш мембранни дрехи е важно какъв препарат за пране ще използваш. Винаги избирай перящи гелове, подходящи за дрехи с мембрана. Освен, че не съдържат балсами и омекотители, в тях има специализирани добавки за разтваряне на потта, соли, масла и кремове за кожата. Производителите на спортно облекло, също се стремят да ти помогнат с поддръжката, добавяйки сребро към високотехнологичните тъкани, което действа като антимикробен агент. Малообемните дрехи, като спортни бюстиета, тениски, потници, клинове поставяй в специалните мрежести торбички за пране. Така  ще създадеш още една бариера между тях и останалото пране, въртящо се в барабана. По същия начин е препоръчително да почистваш и дрехите с щампа. Ситопечатът може да издържи дълго време върху тениските ти, ако не го подлагаш на екстремни условия. При спортното облекло, включващо технологии за отвеждане на потта от тялото е още по-важно да не използваш омекотители. Създадения от тях филм върху тъканта, ще блокира напълно отводняващата функция. Като част от спортната екипировка якетата и връхните дрехи също имат нужда от пране. Моделите с иновативната тъкан Gore-Tex най-добре запазват свойствата си, ако ги переш с изцяло натурален перилен препарат.

Как да изсушиш високотехнологичните си дрехите

Както се досещаш използването на сушилнята е лоша идея. След пране, можеш да ги подсушиш с чисти кърпи и да ги оставиш да изсъхнат естествено. При възможност постави ги на проветриво място. По презумпция, спортните дрехи са създадени да не задържат влага и да съхнат бързо. Ако притежаваш облекло от Charged Cotton на Under Armor, бързото ще е още по-бързо. Този технологично преработен памук, съхне до 3 пъти по-бързо от органичния. Връхните дрехи и якетата с Gore-Tex, също остави да се изсушат естествено, така мембраната ще отскочи след прането и ще бъде като нова.

Правилното поддържане на спортните дрехи, ще ти позволи да се възползваш от високотехнологичните им качества дълго време. А PrimeGear.bg ще бъде до теб, в случай че решиш да си купиш нещо ново и актуално.