Маратонът Wizz Air 2024 се приближава и вълнението вече се усеща във въздуха. Това събитие е не само физическо предизвикателство, но и възможност за самоусъвършенстване, нови приятелства и незабравими спомени. Ако планираш да участваш за първи път или искаш да подобриш своето представяне, този блог пост е за теб. Ето някои съвети и трикове, които ще ти помогнат да се подготвиш по най-добрия начин и да се насладиш на всяка стъпка от състезанието. Преди това обаче, нека ти разкажем малко за него (в случай, че все още не си се запознал с него).

 Маратонът Wizz Air е сравнително ново събитие в беговия календар на България, но бързо се утвърждава като едно от най-популярните и престижни състезания в региона. Започва през 2014 година и е организиран от Wizz Air, една от водещите нискотарифни авиокомпании в Европа, съвместно с местни спортни организации. Основната цел на събитието е да популяризира здравословния начин на живот и да насърчи физическата активност сред широката общественост, а не само сред професионалните атлети.

 През годините маратонът Wizz Air се разраства както по брой участници, така и по международен престиж. Събитието привлича бегачи от различни страни, превръщайки се в истински празник на спорта и културата. Дори нещо повече, организаторите постоянно подобряват трасето, логистиката и забавленията, за да осигурят по-добро изживяване за всички участници и зрители.

 Една от основните цели на маратона Wizz Air е да насърчи здравословния начин на живот и физическата активност. Организаторите вярват (също като нас), че бягането е достъпен спорт, който може да подобри физическото и психическото здраве на хората. Чрез маратона те искат да вдъхновят повече хора да включат спортни активности в своето ежедневие. Точно каквато е и нашата цел, като лидер на пазара за спортна екипировка.

Каква екипировка ти е необходима

Ако се подготвяш за маратон, правилната екипировка е от съществено значение за твоето представяне и комфорт по време на състезанието. Ето някои основни елементи от екипировката, които ще ти помогнат да се чувстваш удобно и да постигнеш най-доброто си представяне. Този път ще се фокусираме върху продукти от ASICS, един от водещите производители на спортна екипировка.

Правилната тениска може да направи огромна разлика по време на бягане, като поддържа кожата ти суха. ASICS Silver SS Top, например е изработена от дишаща и бързосъхнеща материя, която отвежда влагата далеч от кожата, за да те поддържа сух по време на бягането. Дизайнът е лек и комфортен, подходящ за дълги тренировки и състезания. Предимства - Лека и дишаща материя, която предотвратява прегряването и раздразненията.

Късите панталони трябва да са удобни и да осигуряват свобода на движение. ASICS Road 2-N-1 5IN Short - тези къси панталони комбинират вградени шорти с лек външен слой за допълнителен комфорт и подкрепа. Материята е дишаща и осигурява отлична вентилация. Предимства - Вградени шорти за подкрепа и комфорт, множество джобове за съхранение на гелове или ключове.

Клиновете са идеални за по-хладни условия или ако предпочиташ допълнителна подкрепа за мускулите. ASICS Lite-Show Tight - тези клинове са наистина невероятни. Предлагат ти компресия и поддръжка, като същевременно осигуряват отлична видимост благодарение на светлоотразителните елементи (за бягащите през нощта). Материята е еластична и дишаща. Предимства - Подобрена видимост при слаба осветеност, компресионна подкрепа за мускулите.

Изборът на подходящи маратонки е най-важният елемент от екипировката ти. В блога ни можеш да научиш повече подробности как да избереш маратонки за бягане, а тук ти предлагаме няколко конкретни модела, подходящи за маратона.

 • ASICS Gel-Nimbus 25: Тези маратонки са известни със своето изключително омекотяване и комфорт. Те са подходящи за дълги дистанции и предлагат отлична поддръжка и стабилност. Накратко: Омекотяваща система GEL, която абсорбира ударите и намалява натоварването на ставите, дишаща горна част и устойчива подметка;
 • ASICS GEL-Kayano 28: Този модел се отличава с изключителна стабилност и подкрепа за краката. Снабден с технология GEL в петата и предната част на стъпалото, GEL-Kayano 28 предлага висока степен на амортизация, особено за бегачи с надпрониране. Технологията за динамична поддръжка на стъпалото FluidFit в горната част на обувката осигурява персонализирано прилепване и комфорт през целия маршрут;
 • ASICS GEL-Cumulus 23: Тези маратонки са изключително меки и комфортни, предлагайки идеално съчетание от амортизация и поддръжка. С технологията GEL в петата за амортизация на ударите, GEL-Cumulus 23 осигурява усещане за лекота и удовлетворение при всяка стъпка. Те са подходящи за бегачи с нормален до надпрониращ биомеханизъм и предлагат изключителен комфорт по време на дългите разстояния;
 • ASICS GEL-Pulse 13: Този модел е отличен избор за бегачи, които търсят надеждна амортизация и стабилност на достъпна цена. Снабдени с технологията GEL в петата и експозирана пяна за амортизация на предната част на стъпалото, GEL-Pulse 13 осигурява комфорт и подкрепа през целия маршрут. Те са идеални за тренировки и дълги разходки.

Правилните спортни чорапи могат да предотвратят появата на мехури и да подобрят комфорта. ASICS Nimbus Sock например са проектирани да осигуряват комфорт и подкрепа по време на дълги бягания. Те са изработени от дишаща материя и имат зони за омекотяване, които намаляват натоварването върху краката. Предимствата, които имат, са отлична вентилация, омекотяващи зони за допълнителен комфорт, предотвратяване на протривания и мехури.

Правилната екипировка е ключова за успешното ти представяне на маратон. Продуктите на ASICS са известни със своето качество и внимание към детайла, което ги прави отличен избор за бегачи на всяко ниво. Инвестирай в добра екипировка, за да можеш да се фокусираш върху постигането на най-доброто си време и да се насладиш на всяка крачка от маратона Wizz Air 2024.

Кога е добре да започнеш своята подготовка

Подготовката за маратон е процес, който изисква време, дисциплина и планиране. За да постигнеш най-добрите резултати и да се наслаждаваш на бягането без риск от контузии, е важно да започнеш своята подготовка достатъчно рано. Затова, преди да започнеш сериозна подготовка за маратон, е важно да оцениш своето текущо физическо състояние и ниво на подготовка. Ако си начинаещ бегач, ще ти трябва повече време за тренировки в сравнение с опитните маратонци. Ето някои насоки:

 • Начинаещи: Ако тепърва започваш да бягаш или имаш малко опит, препоръчително е да започнеш подготовката поне 6-8 месеца преди маратона;
 • Средно ниво: Ако вече имаш опит с полумаратони или други дълги бягания, можеш да започнеш подготовката 4-6 месеца преди състезанието;
 • Напреднали: Опитните бегачи, които редовно участват в маратони, могат да се подготвят за 3-4 месеца, но това зависи и от текущата им форма.

След като си определил своето ниво, следващата стъпка е да създадеш тренировъчен план. Добре е да включиш различни видове тренировки, които да те подготвят за дългата дистанция и да предотвратят претоварването. Започни с по-къси разстояния и постепенно увеличавай дистанцията всяка седмица. Включи тренировки с висока интензивност, които ще подобрят скоростта и издръжливостта ти. Укрепвай мускулите с упражнения за сила, за да предотвратиш контузии. Не забравяй да включваш дни за почивка и възстановяване.

 Осен това, подготовката за маратон може да бъде разделена на няколко основни етапа:

 • Начален етап (Първите 2-3 месеца): Фокусирай се върху изграждането на основна издръжливост и подобряване на общата фитнес форма;
 • Среден етап (Следващите 2-3 месеца): Започни да увеличаваш дистанциите и включи по-интензивни тренировки. Включи дълги бягания веднъж седмично;
 • Предсъстезателен етап (Последните 1-2 месеца): Намали интензивността на тренировките, но поддържай дългите дистанции. Фокусирай се върху възстановяването и поддържането на формата.

В последните две седмици преди маратона е важно да намалиш натоварването и да позволиш на тялото си да се възстанови напълно. Това е време за „tapering“ – постепенно намаляване на тренировъчния обем, за да си свеж и готов за състезателния ден.

Как да избягаш 21.098 км

Както вече казахме, първата стъпка е да оцениш текущото си ниво на физическа подготовка. Ако вече можеш да бягаш 5-10 км без затруднения, ще ти бъде по-лесно да преминеш към полумаратон. Ако си начинаещ, може да ти е необходимо повече време за подготовка. Тренировъчният план за полумаратон обикновено е 12-16 седмици и включва различни видове бягания: Започни с по-къси дистанции и постепенно увеличавай дължината всяка седмица. Целта е да достигнеш до 18-20 км преди състезанието. Включи бягания с висока интензивност за подобряване на скоростта и издръжливостта. Бягай на темпо, което е малко по-бързо от комфортното ти темпо за дълго бягане, за да подобриш способността си да поддържаш по-бързо темпо за по-дълго време. Не забравяй и за по-леките бягания. Те служат за възстановяване и поддържане на активността. Включи и силови тренировки и крос тренировки. Укрепването на мускулите с упражнения за сила ще ти помогне да предотвратиш контузии и да подобриш общата си форма. Крос тренировките, като колоездене и плуване, също могат да бъдат полезни и за разнообразяване на тренировъчната програма. Правилното хранене е ключово за успешната подготовка и завършване на полумаратон. Включи в диетата си достатъчно въглехидрати, протеини и мазнини. Пий и достатъчно вода през целия ден, особено преди, по време и след тренировките. Електролитните напитки също могат да помогнат за възстановяване на загубените минерали по време на дълги бягания. В последните две седмици преди състезанието намали интензивността и дължината на тренировките, за да позволиш на тялото си да се възстанови напълно. Подготви екипировката си и се увери, че всичко е готово за деня на маратона.

Как да избягаш 42.195 км.

За да завършиш целия маратон, трябва да се подготвиш сериозно. Увеличи обема на тренировките си, включи по-дълги разходки и бягания, и не забравяй да включваш и темпови и интензивни тренировки. Освен това, отделяй време за възстановяване и се храни правилно. Началото на подготовката ти трябва да включва изграждане на основна издръжливост. Започни с по-къси разстояния и постепенно увеличавай дължината на тренировките си с времето. Постигането на 30-35 км преди състезанието ще те подготви за пълния маратон. Включвай различни видове тренировки в програмата си - дълги разходки, темпови бягания, интегрални упражнения и бързи интервали. Това ще подобри твоята издръжливост и скорост. Правилното хранене и хидратация са от съществено значение за успешното завършване на маратона. Преди, по време и след тренировките, консумирай храна и напитки, които осигуряват енергия и хидратация на твоето тяло. Пробвай да избягаш “симулация” на целия маратон преди състезанието. Това може да бъде направено с няколко по-дълги разходки с по-малки паузи за възстановяване. Така ще можеш да планираш ходенето правилно или кога и как ще ходиш и бягаш по време на маратона. Разгледай маршрута и установи къде ще се намират пунктовете за хранене, хидратация и подкрепа.

 В последните две до три седмици преди маратона намали интензивността и дължината на тренировките, за да позволиш на тялото си да се възстанови напълно. В деня преди състезанието почивай и избягвай тежки физически натоварвания. Храни се леко и пий достатъчно течности. Подготви екипировката си и се увери, че всичко е готово за следващия ден.

Бонус съвет: Стратегия за състезателния ден

 • Започни бавно: Първите километри са изкушаващи за бързо темпо, но започни с по-бавно темпо, за да запазиш енергия за по-късните етапи;
 • Раздели дистанцията: Мислено раздели маратона на по-малки сегменти (например по 10 км), което ще направи дистанцията по-лесна за управление;
 • Пий редовно вода: Пий вода на всяка станция за хидратация, дори ако не се чувстваш жаден;
 • Гелове и снаксове: Носи енергийни гелове или снаксове, които да консумираш на всеки 30-45 минути за поддържане на енергията.

Завършването на маратон е голямо постижение, което изисква усилена подготовка и ангажираност. Следвайки тези насоки и адаптирайки ги към своите нужди, ще можеш да се подготвиш и успешно да избягаш всички 42.195 км. Успех!

Защо да закупиш своята екипировка от PrimeGear.bg

PrimeGear.bg е твоят надежден партньор за подходяща екипировка за маратона Wizz Air 2024. При нас ще откриеш  широка гама от продукти от марката ASICS, които са известни с високото си качество и удобство. С PrimeGear.bg ще получиш не само качествени продукти, но и удобство при пазаруването и бърза доставка - всичко, от което се нуждаеш за успешната си подготовка за маратона.