Изборът на подходящо облекло винаги е въпрос на лични предпочитания, но когато става дума за планината е нужно да подходиш отговорно. Когато планираш излет, тренировка или просто разходка на чист въздух далеч от града, екипировката ти ще бъде твоят най-добър приятел през цялото време. Сигурни сме, че безусловно разчиташ на приятелите си. За да разчиташ и на екипировката си ние от PrimeGear.bg ти предлагаме само висококачествени артикули с доказан произход, на които можеш да се довериш без колебания. Като лидер на пазара за спортни стоки ще ти дадем няколко съвета за основните критерии при избора на планинско облекло.

Защо са ти нужни по-специални дрехи в планината?

На първо място, за да си достатъчно защитен и на второ, за да се чувстваш комфортно. Метеорологичните условия там се променят доста бързо независимо от сезона, затова е важно да бъдеш подготвен във всеки един момент. Най-ефективният начин за обличане, когато си решил да се впуснеш в приключения е така нареченото обличане на слоеве. Първият слой ти осигурява  комфорта, вторият регулира температурата на тялото, а третият те защитава от капризите на времето. Затова имаш нужда от по-специални дрехи, леки, дишащи, ветро и водоустойчиви. Ще те разочаровам, но колкото и да е страхотно новото ти дънково яке със сигурност няма да свърши работа в планината. Ела на PrimeGear.bg и заложи на истински полезна екипировка.

Каква дрехи да избереш?

Както вече споменахме най-ефективният вариант е обличането на слоеве. По този начин ще имаш възможността да свалиш един слой, когато ти стане горещо или да се облечеш щом захладнее. Повярвай ни обличането и събличането в планината е почти толкова често, колкото в магазин за дрехи. Само си представи как от широката слънчева поляна, пътеката преминава през сенчеста гориста местност, където температурата е поне с 5-6 градуса по ниска от тази на поляната. И тук дори не говорим за промяна в метеорологичните условия.

 

Какви обаче да бъдат тези три слоя?

Първият слой, който е в директен контакт с кожата трябва да е от лека и дишаща материя, за да не предизвиква т.нар. парников ефект имайки предвид, че върху него ще носиш още дрехи. Големите спортни марки Under Armour и Asics ти предлагат страхотни решения с тениските си произведени чрез иновативни технологии. Олекотените и отвеждащи потта модели ще те запазят сух, а удобно прилягащите кройки осигуряват пълна свобода на движенията.

Вторият слой от една страна регулира температурата на тялото, а от друга изолира кожата ти от външните фактори. Дългите ръкави на меките полари ще те предпазят от силното слънце, когато си нависоко и от клоните на дърветата, бягайки по планинските пътеки. Спортните суитчъри и панталони с технологията ColdGear на Under Armour са проектирани да запазят топлината към тялото ти при ниски температури. Достатъчно леки и в същото време изключително удобни тези модели ще ти осигурят перфектния втори слой за планинското облекло.

Третият слой или известен още като покриващ е необходим, за да те защитава. Ветроустойчивите якета и панталони няма да позволят студения вятър да достигне до тялото ти. Водоустойчивите модели пък, ще те запазят сух при внезапен дъжд. И двата варианта са важни, тъй като не знаеш дали след първия час от разходката ти няма да завали или задуха. Чудесно, но все пак не можеш да носиш всички дрехи от гардероба си с теб в планината. Ние от PrimeGear.bg ти предлагаме практично решение благодарение на Under Armour и тяхната технология Storm. Иновативната материя притежава уникална структура, създадена чрез импрегниране на плата в комбинация с дишаща мембрана. Така е постигната изключителна устойчивост при вятър и дъжд. Разбира се, не за сметка на лекотата и удобството. Заложи на високото качество и се наслаждавай на природата при всякакви условия.

Подходящи обувки за планината?

Маратонките създадени за планинско бягане и хайкинг са по-лекият и практичен вариант на високите планински обувки. Ергономичната и стабилна подметка ще пази стъпалото ти, дори да се срещне с някой камък. Специалните ѝ шарки са проектирани, за да направят сцеплението с терена отлично, независимо дали става дума за спускане или изкачване. Горната част на този тип спортни обувки разполага с водоотблъскваща мембрана Gore-Tex, която ще държи всяка капка вода далеч от крака ти. Когато избираш маратонки за планината обърни внимание на тези характеристики, за да не се превърне вълнуващото приключение в разочарование.  

Не забравяй аксесоарите

Добрата екипировка е пълната екипировка. Въпреки че, аксесоарите често са пренебрегвани и подценявани когато става дума за спортно оборудване. Те са създадени, за да ти осигурят комфорт и удобство. Страхотната шапка с козирка през лятото и плътно прилягащата плетена шапка през преходните сезони, определено са неща, които да включиш в списъка си с планински аксесоари. В случай, че станат излишни по време на прехода лесно можеш да ги свалиш, но ако не си ги предвидил ще ти е нужна креативност, за да компенсираш липсата им. Същото важи и за раницата. Сигурни сме, че нито един планинар няма да тръгне без нея, но ако не искаш да се чувстваш все едно имаш чувал с камъни на гърба си, обърни внимание на модела. Висококачествените и олекотени предложения от Under Armour иAsics са предвидени да прилягат плътно, а чрез допълнителното закопчаване и стабилно, докато ти се концентрираш върху предизвикателствата на терена.