Сигурни сме, че и ти като нас имаш повече от един чифт любими обувки. За да изглеждат страхотно обаче, е нужно да полагаш точните грижи за тях. Вероятно, вече си запознат с основните препоръки как да поддържаш обувките си, за да имат по-дълъг живот от блога ни. Все по-иновативните технологии, които използват производителите на качествени маратонки обаче, изискват спазването на някои специфични правила при поддържането им. Независимо, дали практикуваш спортове на открито, тренираш в зала или просто харесваш активния начин на живот, обувките, с които го правиш ще ти служат по-дълго, ако им обърнеш необходимото внимание.

Как да поддържаш маратонките за бягане?

Спецификите, относно грижата за този тип спортни обувки зависят от терена, за който ще ги използваш. Точно както при покупката им, но нека започнем с основните правила. Ако са много замърсени и имат нужда от пране, не ги поставяй в пералнята. Ръчното пране с хладка вода е най-добрият вариант. Имайки предвид, че при маратонките за бягане почти липсват шевове, горещата вода може да повреди лепилото. Това е и причината, когато ги сушиш да не използваш никакви източници на топлина, достатъчно е да ги оставиш да изсъхнат естествено на стайна температура. Проветрявай ги редовно, за да може влагата, която се образува след тренировка във вътрешната част да не се задържа. Ако спортуваш често, ти препоръчваме да се снабдиш, поне с два чифта маратонки за тичане, така единият ще има време да изсъхне и да възстанови свойствата си. Остави им почивка между бяганията поне 48 часа.

Маратонките за бягане по бягаща пътека са най-лесни за поддържане, тъй като при тях няма агресивни замърсявания. Достатъчно е да ги почистиш с вода и мека гъба. Дезинфекциращите спрейове ще помогнат за по-бързото им изсушаване и няма да позволят образуването на неприятна миризма.

Маратонките за шосейно бягане е добре да напръскаш с импрегниращ спрей преди първата тренировка. Трудно е да прескочиш всяка локва, затова е по-добре да ги защитиш. Внимавай обаче, при избора на спрей, за да не се окаже, че вместо защита си ги съсипал безвъзвратно. Почиствай с влажна кърпа всички замърсявания, преди да оставиш маратонките да почиват.

Маратонките за планинско бягане се различват най-вече с грайферите на подметката. Ето това е частта, на която да отделиш още пет минути, когато ги почистваш. Премахни всички малки камъчета и кал от нея, за да предпазва стъпалото ти по време на тренировка тя трябва да бъде свободна. По-голямата част от тези маратонки притежават водоустойчива технология в горната си част, така че нямат нужда от допълнителна импрегнация.

Средно маратонките за тичане живеят около 500 километра, но тази цифра зависи от теб и грижите, които полагаш.

Как правилно да поддържаш борцовките си?

Имайки предвид какво са борцовките - професионални обувки за борба, които са създадени да ти носят стабилност и комфорт по време на тренировка, е важно да полагаш точните грижи за тях. Характерната мека подметка, изисква почистването ѝ да бъде на два етапа. С влажна кърпа, без агресивни препарати избърши каучуковата част, за да разчиташ на перфектно сцепление. Меката велурена част по средата, почисти отделно с подходяща четка. Внимавай, когато отстраняваш петната по велура, никога не търкай с четка по него, ако е мокър. Изчакай да изсъхне и използвай специална четка с гумени зъби, която няма да го съсипе. Относно горната част на борцовките, отново трябва да разделиш почистването на два етапа, в зависимост от модела. Ако са комбинирани два или три вида материи е важно да ги почистваш отделно. Мрежестите и дишащи синтетични материали, можеш да освежиш с влажна кърпа или гъба, а велурът изтъркай, когато е сух. Въпреки че, тези обувки са предназначени изцяло за вътрешна употреба импрегниращите спрейове за велур, могат да бъдат полезни. Обработените обувки ще задържат по-малко мръсотия. Препоръчваме използването на дезинфекциращи спрейове за вътрешността, имайки предвид плътното ѝ прилягане по крака ти.

Как да се грижиш за водоустойчиви обувки?

С идването на преходните сезони този тип обувки стават често използвани и в ежедневието. Качествата, които имат да предпазват от вятър и дъжд се дължат на материите и иновациите вложени в тях. Ако искаш да им се радваш повече от един сезон е нужно да ги поддържаш правилно.

Кожените маратонки, както и моделите с кожени елементи изискват почистване след всяко намокряне. Материалът е благоприятен за тази цел и няма да са ти необходими прекомерни усилия. Топла вода и мека гъба е всичко, от което се нуждаеш, меламиновите гъби, също ще ти свършат чудесна работа. Не позволявай обаче, натрупването на мръсотия или кал, защото при почистване може да увредят горния слой на кожата. Препоръчително е периодично да използваш спрей, крем или паста, които да подхранят кожата, за да бъде мека. Напуканата и обелена повърхност нито е красива, нито ще те предпази от водата.

Мембранните обувки са вариантът, който е най-предпочитан от спортистите. Технологии като Gore-Tex осигуряват не само предпазване от външните условия, но и отвеждат влагата от вътрешността на маратонката. Тук е нужно да внимаваш, когато се грижиш за обувките си. Почиствай редовно повърхността с влажна кърпа, защото при употребата им в слоевете на мембраната се натрупват песъчинки и прах, който при намокряне я правят безполезна. Получава се образуването на филм от мръсотия, който пречи на пропускливостта ѝ. Импрегнирането срещу замърсявания на обувките с мемебрана, може да помогне за водоустойчивостта им. Първоначално се нанасят три слоя, а след определен период само по един. Можеш да използваш спрейовете както върху изсушени, така и върху мокри обувки. Действат активно около три седмици, след което можеш да нанесеш нов слой. Обърни внимание, че на избрания от теб продукт трябва задължително да е обозначено, че е подходящ за мембранни обувки. Ако искаш да се възползваш от свойствата на материала качествено, не обувай вълнени или 100% памучни чорапи, най-добре е да има синтетични влакна в тях.

Добрите спортни обувки ще изпълняват функциите си и ще запазят свойствата си само при правилна грижа. В случай че имаш нужда от нов страхотен чифт маратонки, за своята качествена екипировка, PrimeGear.bg е мястото, на което ще го откриеш.