Това е тема, която предизвиква дебати всеки път, щом се спомене. Ако си във фитнеса и се осмелиш да зададеш този въпрос, бъди готов за поискани и непоискани съвети. Ние от PrimeGear, сме специалисти в качествената спортна екипировка, хранителните режими оставяме на експертите. Но тъй като, лято 2022 е на прага ни, ще си позволим лукса да ти споделим, нашето мнение по въпроса с храненето и спорта. Не ни разбирай погрешно, ние все още си оставаме експерти в спортното оборудване, а следващите редове са синтезирана информация от специалисти по темата.

Защо трябва да се храним здравословно?

Дори без тренировки, здравословното хранене е изключително важно за организма. Всички обичаме пържени картофки и сладолед, но когато става въпрос за здравето ни е по-добре да ограничиш консумацията им. Не, не сме безсърдечни, затова казахме “ограничиш”, а не забраниш. Все пак, човек има нужда и от малки хранителни удоволствия. Здравословното хранене обаче, остава основен приоритет, ако искаш да си здрав, да се чувстваш добре и да изглеждаш страхотно. Когато тренираш и подлагаш тялото си на физическо натоварване е нужно да се храниш правилно. От една страна, за да затвърдиш и повишиш ефекта от прекараните часове в залата, а от друга, за да осигуриш на организма си достатъчно енергия. Здравословното хранене със сигурност, не означава строга диета и изтощителен глад. Честият и правилен прием на храна, балансираните мазнини, протеини и въглехидрати в нея, както и времето за консумация, са правилният път към красивата фигура. Дай на организма си най-доброто и му помогни, той да направи същото за теб.

Кои храни трябва да избягваме?

За да не се изкушаваш (и пак повтаряме, не сме коравосърдечни) отбелязваме най-общо храните, които е добре да не присъстват в менюто ти.

  • Консервирани и полуготови храни - за да се запазят годни по-дълго време, в тях има голямо количество консерванти. Когато тренираш имаш нужда от храна, която лесно и бързо се усвоява от организма, за да получиш необходимата енергия.
  • Сладкиши - не казваме да не приемаш захар. Захарта е необходима на организма, защото тя помага за контролиране на нивата на кръвната захар, но тя трябва да бъде естествена. Естествено е през лятото да се яде сладолед, но тук под естествена, имаме предвид плодове.
  • Бял хляб и тестени изделия - наблегни на пълнозърнести хлебни продукти и такива с фибри.
  • Пържени и мазни храни - знаем, че хрупкавите пържени картофки са привлекателни, но с развитието на технологиите, можеш да си направиш хрупкави картофки и без мазнина. Все пак, организмът ти се нуждае от всички вещества, така че 100 грама месо и салата с една лъжица зехтин ще осигурят количеството мазнини за деня.

Списъкът може да бъде и по-изчерпателен, в зависимост от поставените цели, но както казахме, ние сме експерти в спортното оборудване.

Трябва да внимаваме не само с храната, но и с напитките

И за да бъдем "ужасни" до край, посегнахме и на напитките. Да, има и такива, които трябва да избягваш. Те също са част от здравословното хранене, имайки предвид, че фраза като "здравословно пиене" носи друг нюанс.

 

  • Газираните напитки - вкусни и освежаващи, но само това. До тук се изчерпват  положителните качества, които имат. Всичко съдържащо се в тях, не участва в нито една балансирана и здравословна диета.
  • "Натурални" и подсладени сокове - колкото и прехвалени да бъдат, в тях има много консерванти, за да останат свежи за дълго време. Организмът ти няма нужда от тях. Наслади се на прясно изцеден фреш и освежи не само тялото, но и сетивата си.
  • Алкохол и алкохолни напитки - Това, че се храните здравословно не означава, че трябва да пропускате важни семейни поводи и празници. Съвсем спокойно можете да си позволите наздравица, когато поводът е специален. Тук обаче, приключва “разрешената” употреба на алкохол. За разлика от останалите напитки, които споменахме, алкохолът е лесен и бърз източник на енергия за организма. По тази причина тялото ти, използва него, за осигуряване на нужната енергия и храната, която си приел се натрупва в запас. Не това е целта на всички часове в залата, нали?

Няколко съвета за хранене от PrimeGear.bg

Здравословното хранене, може да бъде изключително вкусно и приятно удоволствие. Живеем във времена, които ни позволяват да приготвяме храната по разнообразни и полезни начини. Освен това, можем да се снабдим с пресни свежи продукти лесно и бързо. Опитваме се да ти кажем, че за да постигаш най-доброто, на което си способен трябва да полагаш необходимите усилия постоянно. Правилното хранене е въпрос на мотивация, а не на оправдания. Като лидер на пазара за спортни стоки и хора, които разбират от “най-доброто” знаем, че висококачествената спортна екипировка ще ти служи по най-добрия начин, само ако я използваш правилно. Същото се отнася и за тялото ти. “Екипирай го” с добра храна, и то ще бъде твой верен съюзник.

Ето защо, ще си позволим да ти дадем няколко съвета за здравословно хранене, които са ни любими.

  • Залагай на сезонни плодове и зеленчуци - Всички обичаме екзотиката да си хапваме несезонни плодове и зеленчуци, но и всички знаем как се отглеждат те. Избирай свежите храни на сезона, така освен, че ще се насладиш на страхотен вкус и аромат, в тях ще са запазени максимално количество от полезните им вещества.
  • Подбери правилните мазнини в менюто си - храни като пиле, риба, ядки съдържат достатъчно количество наситени мазнини, от които организмът ти се нуждае. Овкуси салатата си със зехтин или друг вид растително масло, и не се тревожи за балансирането на диетата. Все пак, здравословно хранене, не означава безвкусно.
  • Чисто и прясно месо - преработените меса не носят същия ефект на организма. Напротив, колкото повече различни съставки съдържа всяко отделно хранене, толкова повече, затрудняваш тялото си да ги преработи и извлече максимума от тях.
  • Разнообразие в менюто - не, не си противоречим. Ако днес си избрал страхотното филе от сьомга, то за утре имаш възможността да избереш между пилешко и телешко. Точно както при тренировките, ако днес си постигнал 20 клека, то за утре целта е минимум 21.

Неслучайно, ние от PrimeGear.bg, се заехме да напишем тази статия. Здравословното хранене прилича на спорта - за да постигаш резултати, са нужни воля, мотивация и добра екипировка. Позволи на тялото си да разкрие потенциала си, като му осигуряваш качествена и правилна храна. А ние от PrimeGear.bg ще се погрижим за теб, като ти осигурим качествена и подходяща спортна екипировка.