Бягането е един от най-разпространените спортове, но и едни от най-подценяваните. Често хората смятат, че за да бягаш са ти нужни само чифт стари кецове и терен, на който да се развихриш. И наполовина са прави. Като изключим частта със “старите кецове”, всичко друго е точно така.

Имайки предвид спецификите на спорта, маратонките за бягане са основната част от екипировката ти. И не, останалото не са дрехите, с които тренираш (те са съвсем отделна категория в бягането, но за тях ще поговорим друг път) останалата част са твоите мотивация и воля. Сигурни сме, че както начинаещите спортисти, така и професионалните атлети ще потвърдят - в бягането е нужна много воля.

Но за да не бъде твоето бягане само с воля, днес ще обърнем внимание на основните грешки, които допускаме с обувките си за бягане.

И понеже не сме от хората, които дават само съвети, на сайта ни ще откриеш маратонки за бягане, с които да постигаш по-добра производителност с по-малко усилия. Преди да вземеш конкретен модел обаче, нека разгледаме какво трябва да съобразиш при избора.

Защо е важно да избереш правилните обувки за бягане ?

Като основна част от екипировката на всеки бегач, независимо дали се състезаваш професионално или бягаш в парка за удоволствие, маратонките за бягане ще се погрижат за няколко неща.

Първото и най-важното от тях е протекцията, която ти осигуряват. Оригиналните обувки за бягане са проектирани така, че да придържат стъпалото в оптимална позиция. Това намалява риска от нежелани контузии. Олекотената горна част позволява достатъчна свобода на движенията, а омекотяващата подметка е отговорна за комфортното усещане през цялото време.

Второто най-голямо предимство на спортните обувки за бягане са иновативните технологии, вложени в тях. Специално формованата извита подметка, осигурява по-лесен преход пета-пръсти, подобрявайки производителността. Технологията ASICS AHAR пък, е от изключително значение за моделите маратонки за планинско бягане. Благодарение на нея, ти ще разчиташ на по-добро сцепление и ще стъпваш с увереност по всяка планинска пътека.

Избери подходящ модел маратонки за бягане

Една от най-често допусканите грешки при избора на маратонки за бягане са самите маратонки. Голяма част от начинаещите бегачи използват маратонки за ежедневие, вместо моделите за бягане. Това е не само непродуктивно, но и опасно. За разлика от спортните обувки за бягане, ежедневните модели не осигуряват необходимата протекция при интензивно натоварване. Освен това, така наречените ежедневни маратонки са по-тежки и по-малко гъвкави, отколкото маратонките за бягане.

Колкото и удобни да са ежедневните маратонки за ежедневието, те със сигурност не са подходящ избор за динамични спортни дейности като бягането. Ела на PrimeGear.bg и вземи оригинални маратонки за бягане, с които да покажеш най-доброто, на което си способен. Последните колекции на доказаните спортни брандове UNDER ARMOUR и ASICS те очакват на сайта ни.

Съобрази терена при избора на маратонки за бягане

Друга основна грешка при избора на маратонките за бягане е несъобразяването с терена, на който ще тренираш.

Когато говорим за тренировки на писта, то тогава основните критерии при избора на обувки за бягане ще бъдат теглото, прилягането и гъвкавостта. Омекотяването също е важен фактор, но имайки предвид, че целта е постигане на по-добра скорост и по-добро време, теглото на обувките за бягане е основна характеристика.

Тренировките в градски условия пък, изискват от маратонките за бягане да бъдат с достатъчно добро омекотяване, което да намали вибрациите и напрежението в глезена. Тук можеш да си позволиш и по-високо тегло на маратонките, за сметка на протекция на пръстите и стабилна външна подметка.

Ако си от хората, които искат да избягат от града (буквално) и тренираш по планинските пътеки, то тогава маратонките ти за бягане са не просто важни, а много важни. Моделите с подсилена подметка и допълнително уплътнение на глезена са за предпочитане. Горната част също трябва да отговаря на условията, като тук е по-добре да заложиш на непромокаемите модели. Имай предвид, че маратонките за планинско бягане и туристическите обувки са съвсем различни неща. С маратонките можеш да се разхождаш в планината, но с туристическите обувки ще ти е трудно да тичаш.

Обърни внимание на характеристиките, а не на дизайна на обувките за бягане

Когато излезе нов модел маратонки за бягане ASICS и UNDER ARMOUR всеки иска да ги има, защото знае, че ще му предложат повече в сравнение с предишния. Напълно разбираме това желание, но не винаги решението е правилно.

Ако целта ти е да “актуализираш” маратонките си за бягане, и моделът е по-нова версия на тези, с които тренираш сега, си на прав път. Остава само да разгледаш последните предложения на UNDER ARMOUR и ASICS в сайта ни.

В случай че тепърва започваш с бягането обаче, по-важно е да обърнеш внимание на характеристиките, а не на дизайна. Това е една от основните грешки при избора на обувки за бягане, които допускат хората без опит. Защото съгласи се с нас, че колкото и страхотно да изглеждат маратонките ASICS NOOSA TRI 14 (а те наистина са впечатляващи) характеристиките, които притежават не са предназначени за планинско бягане.

Големите спортни брандове предлагат наистина огромно разнообразие от модели, което ти дава възможност да избереш точните маратонки за бягане. ASICS са сред марките, произвеждащи спортни обувки за бягане, съобразявайки се не само със спецификите на спорта, но и с нуждите на атлетите. Неслучайно една от колекциите им предизвика истински фурор сред бегачите. ASICS не само бяха подобрили модела, но и пуснаха на пазара три различни версии, от които да избереш най-добрата за теб. Подметката им предлагаше различна височина и “извивка”, в зависимост от стила ти на бягане - спринт, маратонско бягане и бягане в градски условия.

Защо да избереш маратонки за бягане от PrimeGear.bg ?

В 21-ви век, можеш да си купиш маратонки за бягане от всеки спортен магазин, дори не е нужно да излизаш от вкъщи. Но маратонки за бягане с безкомпромисно качество и на достъпни цени можеш да вземеш само от оторизираните магазини. Ние не крием, че сме един от тях. Дори напротив, партньорствата, които изградихме с UNDER ARMOUR и ASICS, често са фокус в нашето представяне.

Това, което ни отличава от останалите онлайн магазини обаче е обслужването, което ти предоставяме. За нас е важно не просто да ти предложим чифт маратонки за бягане, а чифт маратонки съобразени с твоите нужди. Разбира се, без да е нужно да правиш компромиси с качеството.

Ела на PrimeGear.bg и вземи оригинални обувки за бягане, с които да покажеш най-доброто, на което си способен. Възползвай се от иновативните технологии и стъпвай с увереност при всяка крачка. Защото следващият голям рекорд те очаква.