Светлозар Савов от Team PrimeGear Pro e атлет от световна класа със завидни постижения и хъс. С повече от 20 години стаж в залата, той вече е представител на руската организация „Absolute Championship Akhmat”, но целите му се простират още по-широко от неговите 18 победи. Истински впечатляващи са неговите разбирания относно какво те определя като спортист, като ММА боец. Той е истински пример за стойностен спортист и човек, който подтиква и хората около себе си към развитие. А ето и неговата история..

В каква категория се състезаваш?

Състезавам се в средна категория - 84 килограма.

Как си започнал да тренираш?

Бях 5-ти клас, когато започнах да ходя на тренировки по борба в родното ми градче, Златарица. След това, в 7-ми клас, вече бях възпитаник на Спортното училище в гр. Русе и така до 12-ти. След това преминах към ММА.

Кои са били най-големите трудности по твоя път?

Може би контузиите са били моите най-големи трудности, които винаги са ме поставяли на кантар за продължаването ми в спорта.

Кои са най-големите ти постижения?

Всяка една победа за мен е голямо постижение, оправдаваща трудо и лишенията на всеки спортист.

Кои са най-важните моменти от подготовката за битка – от самите тренировки и хранене до последните минути преди да излезеш на арената?

Според мен по време на подготовката е важен всеки един момент, като започнем от правилното провеждане на тренировката, подбирането на правилната стратегия за двубоя, до храненето, свалянето на килограми и възстановяването след кантара. Също така смятам, че мисленето и психиката са много важен елемент за състезателя.

Какви са целите ти за следващите 5 години?

Живеем в един много несигурен свят напоследък, за това целите в днешно време са трудни за определяне, особено за такъв дълъг период. След последната ми контузия съм решил да си дам малко почивка от състезания и съм пред дилема за продължаване на спортната ми кариера. Една от причините е именно тази несигурност. Но, както се казва, ще поживеем и ще видим какво ще се случи.

Как протича една твоя тренировка?

В нашия спорт човек трябва да тренира доста различни неща, за това всяка тренировка протича по различен начин. Като цяло последователността си следва както при всички тренировки – загрявка, основна част, разпускане.

Практикуваш ли други спортове в свободното си време?

В свободното си време обичам да се забавлявам и разхождам с приятели. Спортът ММА е съвкупност от доста широк спектър спортове, за това смятам, че тренирам достатъчно различни неща, за да се разнообразявам с друг спорт в свободното си време.

От къде идва мотивацията в трудни моменти?

Честно казано не мисля, че съм имал трудни моменти в живота си, защото когато изпитам трудност в каквато и да е сфера, в съзнанието ми изплуват хора с истински и сериозни проблеми. Тогава оценявам какво имам и разбирам, че моите трудности са преодолими и незначителни и съм благодарен за което.

Какво значи за теб да си ММА боец?

 За мен ММА боец не означава нищо повече от всеки друг спортист. Единствената разлика е това, че при нас тренировъчният процес е много комплексен и обхваща различни видове спорт. Както при всеки друг спорт, ММА те учи на дисциплина, уважение, самоконтрол, качества, които трябва да притежава всеки един ММА боец.

Любим момент от твоята кариера?

Любимият ми момент е може би моята първа победа. След нея бях още по-запален по този спорт и така се отдадох напълно на него, бях по-мотивиран от всякога. В този момент бях като човек, който с първата си игра на хазарт е спечелил и става утвърден комарджия :))

Любим цитат?

“Мотивацията почти винаги е по-важна от простия талант.” - Норман Августин

Какво послание би оставил на четящия тази статия?

Искам да кажа на четящите тази статия, че трябва да живеят живота си така, както им харесва, но животът е по-красив, когато всичко това е придружено със спорт. Нека спортуват, за да се чувстват добре не само физически, но и психически. Спортът е едно богатство за всички нас.

Няколко думи за партньорството ти с PrimeGear:

Пожелавам на PrimeGear и неговите основатели да бъдат все по-успешни и да продължават да ни държат в крак със спортната мода.

Тренировката на Светлозар с новата колекция Project Rock на Under Armour можеш да видиш тук.

Последвай Светлозар в Instagram тук.

Искаш да се присъединиш към Прайм обществото и да се свържеш с други мотивирани като теб хора? Разбери как да си част от нещо повече – стани част от Team PrimeGear!