Борбата е един от най-великите индивидуални спортове, защото за победа се изисква много повече от просто мускули. Нужни са ти сила, воля и бърза мисъл. Сила - за да се противопоставиш на опонента си. Воля - да не се отказваш, колкото и пъти да падаш и бърза мисъл, защото на тепиха ситуацията се променя с всяка минута. Това са качества, които зависят само от теб. А това, което зависи от нас е да ти предложим страхотна екипировка, с която да се представиш по най-добрия начин. На PrimeGear.bg ще откриеш актуални модели на лидера в производството на борцовки - Asics. Японският бранд не просто създава обувки за борба, той диктува тенденциите при тях. Перфектно сцепление, поддръжка на глезена, мрежеста вътрешна подметка за пълен комфорт и дишаща горна част. Това го умеят само Asics. Можем да напишем цяла статия (дори по-дълъг материал) за борцовките им, но тук ще хвърлим малко светлина и върху борбата като спорт. От хилядолетната му история винаги можеш да научиш още нещо за него, дори да си активен спортист, така че не прескачай абзаци.

История на борбата

Има данни за игри, наподобяващи днешната борба в свободен стил още от 2300 г пр.н.е. изографисани върху гробница. Първите олимпийски игри в Древна Гърция включват борбата като спорт, а по-късно тя се пренася из цялата Римска империя. Така с течение на времето са се фигурирали основните правила на Класическия стил известен и като Гръко-Римски. От съвременните Олимпийски игри през 1896 г  можем да кажем, че започва новата история на борбата. Включен е първо класическият стил, а по-късно и свободният. Така изглежда бързия исторически поглед върху развитието на спорта. Кое обаче е по-интересното от дати и години? Този спорт е толкова комплексен и завладяващ, че не само успява да се запази за огромен период от време, но и се развива. От една страна попива обичаите и културата на нацията, а от друга остава актуален и модерен. Борбата в същността си е била част от военната подготовка на армиите, включена в тренировките по самоотбрана и ръкопашен бой. Докато тези игри не се превръщат в зрелища с публика, разбира се според населението Сумо ( Япония), Пехливански борби (Турция, Иран), Кеч ( САЩ и Канада), Луча Либре ( Мексико). В България доминират Класически и Свободен стил борба, а благодарение на българските състезатели България доминира в почти всички спортни събития по борба в света. Ще споменем само Дан Колов, Никола Петров, Валентин Йорданов, Армен Назарян и разбира се Станка Златева.

Необходимостта от борцовки

За да покажеш най-доброто от себе си на тепиха имаш нужда от качествена екипировка. При спорт като борбата, който изисква перфектна стабилност от огромно значение са добрите обувки. Борцовките са специално предназначени професионални обувки, които отговарят на стандартите в спорта. Мека подметка, за да не нанасят щети на спортистите и тепиха при схватките. Мека горна част и удължение към глезена, за да го поддържат в правилна позиция, предотвратявайки контузии. Ето защо, отговорът е Да! Борцовките са необходими, особено при професионалните изяви. Но ние от PrimeGear.bg знаем, че преди да стигнеш до олимпиадата трябва да положиш часове усилия в залата. Затова сме се постарали да ти предложим не просто добри обувки, а най-доброто от Asics. Борцовките на японския спортен гигант са подходящи както за любители, така и за професионалисти, безкомпромисното им качество ще ти осигури перфектно сцепление, гъвкавост и комфорт. Иновативните грайфери с кръгови шарки подобряват сцеплението с повърхността на тепиха, разделението на подметките от мек и здрав велур ти осигуряват свобода на движенията и изключителна гъвкавост. Горната част на броцовките Asics позволява перфектна циркулация на въздуха, благодарение на технологичните дишащи материи и мрежести подплати. И понеже това не е достатъчно за пълен комфорт, в обувките за борба на бранда ще откриеш Asics GEL технологията, характеризираща се като Extra Shock Absorption, която ще омекоти всяка твоя стъпка. Спортната екипировка винаги има значение, когато искаш да си най-добрия. Направи я твой съюзник като заложиш на безкомпромисно качество от доказани марки.

Ползите от тренирането на борба

Както вече няколко пъти натъртихме, борбата е комплексен спорт. Качествата и уменията необходими на добрия борец не се свеждат само до килограми или хватки. Едно от първите неща, които чуват начинаещите спортисти от своите треньори - Борецът трябва да е силен като щангист, издръжлив като маратонец и умен като шахматист, стоят в основата на успешното представяне. Ако не си готов да усвоиш и развиеш тези качества по-добре си избери друг спорт.

Какво друго обаче ти носи тренирането на борба? Ще изброим само някои от ползите, защото целия списък е доста дълъг.

Научаваш се на дисциплина и отговорност.

Тренировките са интензивни, натоварващи и тежки, за да не се откажеш още при тях трябва да си готов да жертваш излизането с приятели или забавленията до късно. За съжаление  диетата също е част от появяването на дисциплина, за да влезеш в категорията. Тъй като борбата е индивидуален спорт отговорността за всяка победа или загуба е лично твоя. Трябва да можеш да я носиш. 

Развиваш волята и издръжливостта си.

Колкото и пъти да падаш, трябва да можеш да се и,правиш. Повярвай ни, ако си тръгнал по пътя на борбата, доста падания те чакат в пряк и преносен смисъл. Въпреки болезнените хватки, въпреки, че от умората тялото ти вече не иска да те слуша трябва да издържиш, защото от тази среща на тепиха зависи с какъв медал ще си тръгнеш.

Развиваш мисълта и концентрацията си.

За да успяваш да се предпазиш и да нападнеш по най-добрия начин, трябва да се научиш да предвиждаш следващия ход на противника си. Шестото чувство и интуицията също ще ти помогнат, но ако не разполагаш с тях ще имаш нужда от бърза мисъл и концентрация. Ако си научил до съвършенство една техника, това не означава, че е най-добрата за всеки противник. Прецени, помисли, победи.

Ще ти разкрием една малка тайна, последните думи са част и от нашата философия, затова на PrimeGear.bg ще откриеш само преценени (доказани), помислени (подобрени) и побеждаващи (конкуренцията) борцовки. Заложи на качеството и покажи най-доброто, на което си способен.