Зимата все още не си е отишла и температурите са по-близо до нулата (понякога и под нея), но това не означава, че тренировките навън са “забранена зона”. Напротив, тренирайки на открито през зимния сезон можеш да се възползваш от някои предимства, които би пропуснал в залата.

И понеже ние не обичаме да пропускаме нищо, в следващите редове ще ти разкажем повече за плюсовете на тренировките на открито през зимния сезон, както и на каква екипировка да заложиш, за да се чувстваш комфортно при ниски температури.
Ако си пропуснал предишните ни съвети за избора на подходяща екипировка през зимата, то сега имаш възможност да наваксаш.

Преди това обаче, ще се фокусираме върху предимствата.

Защо тренировките на открито през зимата са страхотен избор?

Знаем, че когато температурите са ниски, повечето хора предпочитат да тренират "на топло" в залата. Но влизайки в залата пропускаш красивите гледки, чистия въздух и освежаващото усещане (повярвай ни, наистина е освежаващо) след тренировката на открито.

Като първо предимство на тренировките на открито при ниски температури, имай предвид, че говорим само за хладно и студено време - вятърът и дъждът не са препоръчителни, въпреки че разполагаме с подходяща екипировка и за такива условия.

Та, като първо предимство можем да отбележим липсата на навалица. Не всеки е готов да жертва (зависи от екипировката) комфорта си, за да тренира на открито, така че ще разполагаш с достатъчно пространство за себе си.

Второто предимство на тренировките на открито през зимата е чистият въздух. Да, точно така - за разлика от залите, в които въпреки добрата вентилация помещенията не могат да бъдат добре проверени през зимата, то навън ще можеш да се възползваш от свежия въздух.

Трета причина, която превръща тренировките на открито през зимния сезон в наистина страхотна идея са гледките. Избери си близка планинска пътека, където да потичаш и се наслади на снега и дърветата, готови за вайръл пост в Instagram. Или потренирай в парка, повярвай ни, тишината и спокойствието там са повече от впечатляващи през зимния сезон.

Тренирайки на открито, когато температурите са ниски и снегът не се е стопил съвсем, не само ще бъдеш една крачка по-близо до поставената цел с ползотворна тренировка, но и ще се заредиш с добро настроение и освежаващо усещане за целия ден. Ето защо, ние горещо (въпреки градусите) ти препоръчваме да не пропускаш тренировките на открито през зимата.

Какви са ползите за тялото ни, когато тренираме навън през зимата?

Освен вече изброените предимства, които ти осигуряват тренировките навън вместо в залата през зимния сезон, те са и изключително полезни за тялото ти. Ще изброим само част от ползите, заради които си струва да се екипираш подходящо и да направиш следващата си тренировка на открито.

  • Ще привикнеш към студа (донякъде) - повярвай ни, само след няколко "хладни" тренировки тялото ти много по-бързо и лесно ще се адаптира към промяната вътре-вън през зимния сезон, когато температурните разлики са големи. Разбира се, не можеш да очакваш, че ще развие супер сили и на -10 градуса ще се чувстваш като в сауна, но със сигурност ще ти бъде много по-комфортно в сравнение с хората, които цяла зима са стоели пред камината. А за максимален комфорт ти препоръчваме да се довериш на технологията ColdGear от Under Armour, която е създадена за да задържа топлината към тялото ти максимално дълго.
  • Ще гориш повече калории - поставяйки тялото си в режим на работа извън комфорта, то трябва да вложи повече енергия, за да работи на нивата, на които очакваш. Периодът на адаптация към условията е всъщност периодът, в който то гори повече калории, за да компенсира некомфортната обстановка, и съответно този, в който ти гориш допълнителни калории в сравнение със същата тренировка в топлата зала.
  • Ще подобриш сърдечно-съдовата система - нуждата от по-голямо количество енергия за адаптация на тялото, кара и сърцето то ти да вдигне оборотите, за да успее да компенсира "нарушеното" от студа кръвообращение. Така че, каквото и да включва тренировката ти навън, кардиото е включено от самосебе си.
  • Ще освежиш главата си - това можеше да го приемеш както в прекия, така и в преносния смисъл. От една страна хладният въздух (без вятър) стяга порите и прави кожата по-гладка и стегната, а от друга, подобрява оросяването на мозъка така че, ще освежиш и мислите си.

Къде можем да тренираме на открито през зимата?

Както вече споменахме, едно от най-подходящите места за тренировка на открито през зимата е парка. В него алеите би трябвало да са почистени, така че да разполагаш с подходящо пространство за бягане и упражнения.

Ако пък предпочиташ по-екстремни преживявания, то планинските пътеки са наистина чудесен избор. Имай предвид обаче, че все пак става дума за тренировка, а не за алпийски дисциплини и екстремни спортове. Не подценявай планината и със сигурност не те съветваме да се впускаш в откривателски приключения през зимния сезон. Остави тази дейност за лятото, избирайки подходящата екипировка за планински спортове. Близката до главния път пътечка е идеална, за да се откъснеш от шума и да се насладиш на тренировката си безопасно.

Друг вариант, който не изисква специална подготовка и все пак ще окаже положително въздействие върху тялото ти, е ходенето пеша. 20 минутна разходка на чист въздух ще освежи ума и ще тонизира тялото, дори без да изпълняваш сложни физически упражнения.

Вместо да се криеш на топло в залите, не пропускай възможността да се възползваш от предимствата и ползите на хладния въздух, който ни подарява зимата.

Избери си подходяща зимна екипировка от PrimeGear.bg

И за да не остават съветите ни само на думи, сме ти подготвили страхотни спортни дрехи и обувки подходящи за зимния сезон. На PrimeGear.bg ще откриеш спортни дрехи с технологията UA ColdGear, суичъри, които ще ти осигурят незаменими втори слой при зимната екипировка и маратонки с Gore-Tex мембрана, които ще се погрижат да останеш сух въпреки условията.

И понеже ние сме PrimeGear.bg държим и на най-малките подробности, когато ти предлагаме качествена спортна екипировка. При нас ще откриеш и аксесоари като зимна шапка, лента за глава, зимни спортни ръкавици с Touch зона, за да бъдат устройствата ти със сензорен екран винаги под ръка.

Вече нямаш оправдания, така че единственото, което ти остава е да заложиш на качествената спортна екипировка от PrimeGear.bg и да се възползваш от предимствата на освежаващата тренировка на открито през оставащите дни от зимния сезон. Не позволявай ниските градуси да ти попречат да покажеш най-доброто, на което си способен - довери се на PrimeGear.bg.