Ако смяташ, че тук ще изброим най-добрите фитнес центрове и зали за тренировка (въпреки, че не е лоша идея), ще трябва да те разочароваме. Спортно облечен можеш да отидеш почти навсякъде - до магазина, на разходка, да се срещнеш с приятели. В някои райони на България, дори и на официални събития. Ние от PrimeGear.bg решихме да ти представим за сега само десет, места на които си струва да отидеш. Дори ще бъдем още по-смели, предизвикваме те да ги посетиш. Не се тревожи няма да са ти необходими специални умения или сложна екипировка, а само удобно облекло, подходящи обувки и желание за приключения. Няма нужда да си записваш, запази статията в телефона си и ги започвай подред или пък, защо не и разбъркано. Внимавай само да не пропуснеш някое място, защото наистина си заслужават.

№ 1 Байкушевата мура

Знаеш ли, че това е най-старото описано дърво в България? На повече от 1300 години, обиколката на дънера му е 7 метра, внушително нали. Намира се във величествената Пирин планина близо до Банско. Пътека с дървени стъпала и парапети ще те отведе точно до него, хижа Бъндерица е изключително близо, така че можеш да останеш там и да се насладиш на планината за по-дълго време.

№ 2 Рила фън парк и Парк за танцуващи мечки

Атракционът Рила фън парк е нещо, което не можеш да пропуснеш, ако обичаш красиви гледки и доза адреналин. Влакчето, спускащо се по тръбни релси е подходящо забавление за малки и големи, защото сам определяш скоростта на количката. Може да се ползва почти целогодишно, така че нямаш оправдание да отлагаш. В случай, че предпочиташ спокойна разходка и свеж въздух Паркът за танцуващи мечки е перфектното място за теб. Освен птичките, които обикновено чуваш в парковете тук ще имаш възможност да наблюдаваш мечки в естествената им среда. Повярвай ни, да видиш бягаща мечка в планински условия и мечка в зоопарк са две напълно различни изживявания.

№ 3 Екопътека Искър-Панега

Наистина забележителен маршрут. Пътеки и мостчета ще те водят покрай реката, която при хубаво време се отличава с невероятен синьо-зелен цвят. Подготви си нещо леко за хапване или ако смяташ да поостанеш - барбекю. В края на първата част от екопътеката има изградени очарователно пейки и маси, дори място за барбекю, където да събереш сили. От там можеш да продължиш към пещера Проходна или да се върнеш обратно към красивите меандри на река Златна Панега.

№ 4 Бекови скали

Спокойно, няма да те караме да се катериш по скалите, но чувството, на което ще се насладиш, достигайки панорамната площадка Бекови скали е почти същото. Все едно си на върха на скалата и наблюдаваш красивите Западни Родопи заедно с язовир Въча, а над теб е само небето. Наистина зашеметяваща гледка. Маршрутът до там е сравнително лек, така че грабвай удобни дрехи и обувки, защото наистина си струва.

№ 5 Чудните мостове

Сигурни сме, че си чувал за скалния феномен в Родопите и няма нужда да те убеждаваме. Това е едно от уникалните места в България, на които наистина осъзнаваш колко красива е природата ни. Достъпът е целогодишен, но през зимата маршрутът става доста тежък, лятото е по-добрият сезон за посещение.

№ 6 Водопад Боров камък

Един от най-високите водопади в България, определено заслужава твоето внимание. По екопътеката можеш да видиш цялата красота на Врачанския балкан, което разбира се ще ти коства определени усилия, но всяко катерене, изкачване и на места пълзене (зависи от подготовката ти) си заслужава. Стигнеш ли до там не пропускайте лукса да минеш по пътеката зад водната завеса. Зашеметяващо е!

№ 7 Пещера Проходна

Една от най-впечатляващите пещери в България по-известна като Очите на Бога. Двете дупки с бадемова форма в скалата създават усещане за две очи, които са свели поглед надолу. Чувството, което изпитваш при тази гледка е някак магично, мистично и зареждащо, стоейки под тях. Ако освен на природата си любител и на адреналина, от малкия вход на пещерата имаш възможност за бънджи скокове. Маршрутът до там не е лек, затова е добре да се подготвиш преди приключението.

№ 8 Екопътека Чилингира

Този маршрут сме го предвидили в класацията ни за приключенците. Тази екопътека не е от сложните, но за сметка на това е се почувстваш като истински Робинзон, защото по нея липсва доста маркировка и места за почивка като беседки и пейки. Идеална възможност да се насладиш на прекрасни гледки над язовир Въча и да изпробваш пълния потенциал на уменията си за ориентиране.

№ 9 Рилските езера

Една от най-известните туристически дестинации са Седемте Рилски езера. Те са сравнително лесно достъпни, имаш възможност да се повозиш и на лифт. Гледката е впечатляваща, величествена и със сигурност ще я запомниш за цял живот. Според легендата, кристално чистите води на езерата се дължат на… ще разбереш когато ги посетиш. Един съвет от нас, дори да не си фен на шапките ти препоръчваме да носиш такава както и слънцезащитен крем.

№ 10 Муратов връх

Оставихме това предложение последно, защото за него наистина трябва да се подготвиш. Спокойно, и тук не става дума за алпинизъм. Маршрутът обаче е предимно каменист и стръмен, затова екипировката ти трябва да отговаря на условията. Муратов връх се издига на 2669м. в Пирин и от него можеш да видиш цялата красота на планината от птичи поглед. Изкачването по каменния склон, от където минава пътеката (метафорично казано) е страхотна фитнес тренировка на чист въздух.

Подходящо спортно облекло за 10-те места

Задължително удобни обувки със стабилна подметка и здрава горна част, която да защитава краката ти. Моделите за хайкинг на Asics са перфектно решение. За по-стръмните маршрути, обърни внимание на грайфера. Технологията ASICS GRIP, приложена към специфичната шарка на външната подметка ще ти осигури перфектно сцепление при хлъзгави терени. Спортното облекло зависи от дестинацията. За леките разходки сред природата къси панталони и удобна тениска ще ти осигурят достатъчен комфорт. За маршрутите обаче, минаващи през различни или предимно планински местности е нужна пълна спортна екипировка. Дълъг спортен панталон, а за горната част на тялото поне два слоя дрехи. Тениска и полар, който ще те топли в сенчести райони или тениска и ветроустойчиво/ водоустойчиво яке, на което да разчиташ при промяна на времето. Съветваме те винаги да избираш олекотени модели и абсолютно винаги да се съобразяваш с прогнозата за времето.

Ние от PrimeGear.bg започваме следващия списък с невероятни места, подходящи за спортно облекло, а на теб пожелаваме незабравими спомени и прекрасни изживявания с първите десет.