Баскетболът е една от най-великите отборни игри, заедно с футбола и волейбола. Започвайки, просто като занимание за поддържане на добра форма през зимните месеци, той се превръща в любим спорт на милиони. Сигурни сме, че дори и да не си заклет фен на играта си чувал за Майкъл Джордан, Шакил О'Нийл и NBA. Ние от PrimeGear.bg искаме да ти разкажем някои интересни факти за нея, както и на какво да заложиш, избирайки баскетболна екипировка.

Няколко думи за баскетбола

В днешния си вид баскетболът представлява отборна игра с топка, върху предназначено за целта игрище. Всеки отбор разполага с по пет играча, като целта на всеки от отборите е да вкара възможно най-много пъти топката в коша на противника. В същото време се стреми да попречи на другия отбор да отбележи точка в собствения му кош. Всяка вкарана топка се брои за две или три точки, в зависимост от коя част на игрището е изстреляна. Чистото време за игра е 40 или 48 (NBA) минути, но с всички прекъсвания и паузи един мач може да продължи до два часа. Накратко това е завладяващият баскетбол в наши дни.

Как обаче започва всичко?

От далечната 1891 г. до днес баскетболът преминава сериозна еволюция. Учителят Джеймс Нейсмит трябвало да измисли начин, по който да поддържа формата на учениците си през студените дни. Обикновено по това време на годината не се играели нито бейзболни, нито футболни мачове. Затова след няколко неуспешни опита, най-накрая успял да създаде "топката в коша". Интересното е, че кошовете, в които трябвало да бъде вкарването топката били буквално кошове. Добре де, по-скоро кошници за праскови. Това, че дъното им не било пробито представлявало сериозен недостатък, защото за всяко вадене на топката някой от играчите трябвало да се качва. Първата топка, с която играели също създавала трудности, тъй като не била идеално равна, освен това била кафява феновете, стоящи на по-големи разстояния не успявали да я следят. Днес можем да се наслаждаваме на перфектната оранжева (видима от всички) топка за баскетбол. Таблото зад коша също не е присъствало в първоначалния замисъл, но след като мачовете започнали да събират публика се наложило да се създаде преграда между коша и феновете. Някои от привържениците, седящи по балконите, помагали на своя отбор като отбивали топката. Броят на играчите също е променен в началото отборите били с по 9 човека, а игрището с доста по-малки размери. Определено, феновете на баскетбола одобряваме тази промяна, все пак и ние трябва да видим какво се случва на терена. Сега вече разбираш какво имаме предвид под сериозна еволюция.

Какви ползи ти носи играта на баскетбол?

Ако си новия Майкъл Джордан всичко е ясно, можеш да преминеш към следващата статия от блога ни. Но ако смяташ, че уменията ти все още не са достатъчни, искаме да ти разкажем какво друго печелиш, докато тренираш.

 

  • Изгаряне на калории - определено тренировките по баскетбол ще окажат влияние и на килограмите ти. Активната игра, в която участват всички мускулни групи може да се сравнява с ефективна фитнес тренировка.
  • Подобрява координацията и двигателните умения - за да бъдеш добър в баскетбола, трябва да можеш да преценяваш ситуацията и да подадеш топката точно. Разбира се, това важи и за отбелязването на точка.
  • Развива екипния дух - когато си част от отбор, чувството ти за принадлежност към него се засилва. Научаваш се на толерантност, на работа в екип и на уважение към съотборниците си.

Необходима екипировка

Тъй като обикновено се играе на закрито баскетболът не изисква сложна екипировка. Не ни разбирай погрешно, това не означава, че тя не трябва да бъде добре подбрана и качествена. За да се чувстваш комфортно на първо място и да останеш концентриран върху играта, това с което излизаш на игрището трябва да отговаря на специфичните нужди за спорта. По-просто казано, с чифт каквито и да е кецове ще ти е трудно да си най-добрият на терена. Изключвайки екипа, който се определя от баскетболния клуб и отговаря на определени стандарти, ние от PrimeGear.bg ще ти предложим няколко съвета при избора на подходяща екипировка.

Баскетболни обувки - безспорно те са най-важната част от баскетболния ти сет. Обърни специално внимание на модела, важно е ти да се чувстваш удобно с него, а не просто да копираш обувките на някоя звезда. Това се отнася най-вече за височината на обувките за баскетбол. Някои спортисти залагат на високите варианти, които поддържат глезена в правилна позиция, но ако не си свикнал с такъв тип маратонки вероятно в началото ще ти е дискомфортно. Under Armour и Asics са се погрижили да създадат перфектни модели с нисък глезен, които поддържат стъпалото чрез допълнителна подплата за максимален комфорт. Друга основна характеристика, която ще окаже влияние на играта ти е доброто сцепление. Специфичните шарки и широката гумирана подметка са най-добрият избор. Тъй като по време на играта моментите с рязко спиране и промяна на посоката са изключително много, имаш нужда ергономична и стабилна подметка. Тя оказва влияние и при приземяването. Което ни води към третото най-важно нещо при избора на маратонки за баскетбол, а именно омекотяването. Доказаните спортни марки като Under Armour и Asics включват все по-иновативни методи, за да бъдат обувките ти достатъчно меки, без да стават по-тежки. Междинната подметка, която поставят притежава ударопоглъщащи свойства в съчетание с връщане на енергията. С по-прости думи с нея ще се приземяваш по-меко и ще отскачаш по-добре. Перфектната комбинация.

 

Спортни чорапи - много хора пренебрегват тази част от облеклото, но тя оказва влияние на начина, по който ще се чувстваш по време на играта. Добрата циркулация на въздуха и бързосъхнещата материя ще поддържат стъпалата ти сухи, а специалните подсилени секции допълнително омекотяват всяко движение.

 

Наколенки, ленти за китка - те вече не са от задължителната екипировка, но ще ти дадат по-голяма стабилност и опора в зоните на колената и китките. По време на играта това са най-натоварваните стави, затова някои играчи предпочитат да ги защитят допълнително от нежелани контузии.