Ние знаем колко е приятно чувството, когато си купиш нов чифт обувки. Отваряш кутията, махаш излишните опаковки и нямаш търпение да обуеш новата си придобивка. До тук всичко е чудесно! След известно време и километри обаче, маратонките ти вече не изглеждат като в кутията. За да удължиш периода, през който ще им се наслаждаваш, сме ти подготвили кратък наръчник със съвети как да се грижиш за тях по правилния начин. Независимо дали любимият ти чифт са спортни маратонки, ежедневни обувки или борцовки, тук ще намериш информация как да ги запазиш за по-дълго време в страхотен вид.

Основни правила при поддържането на спортни обувки

Най-важният и полезен съвет, който можем да ти дадем е да спазваш инструкциите за поддръжка от производителя. За да гарантират качеството, което ти предлагат и да не останеш разочарован от покупката си, заради неправилна употреба, те ти дават съвети съобразени точно с модела, който си закупил. Не ги пренебрегвай.

Как да изпереш маратонките си правилно?

Почти никой производител на качествени спортни маратонки, не препоръчва те да се перат в перална машина. Технологиите вложени в тях са създадени, за да носят комфорт на стъпалото ти и да омекотяват твоите движения. Това прави мембраните, използвани в маратонките чувствителни към висока температура и механични удари. Прането в пералнята може да увреди не само формата на спортните ти обувки, но и качествата, които притежават. Ако все пак си решил да ги почистиш по този начин, ги постави в торбичка за пране, която ще ги държи плътно. Не използвай високи градуси, водата трябва да бъде хладка или студена. По възможност изключи функцията за центрофугиране или я намали на минимални обороти. Препаратът за пране, можеш да замениш със специализиран за поддръжка на обувки, в краен случай със сапун.

Това, което препоръчвам ние е да изпереш маратонките си с мека четка или гъба, меламиновите и микрофибърните гъби вършат чудесна работа. Свалящите се стелки и връзките изпери отделно. Хладка вода, в никакъв случай гореща, и сапун. Още по-добре ще е да използваш специален почистващ продукт за обувки. Не забравяй да ги подсушиш.

Как да изсушиш маратонките си правилно?

Най-добрият вариант е да ги оставиш на сухо и проветриво място, където да изсъхнат по естествен начин. Използвай стари вестници или хартия, която да поставиш в тях, за да запазиш формата им и да избегнеш деформации. Забрави за сушилни, печки, радиатори, а по-креативните потребители и за сешоари. Всички тези варианти ще изпарят водата от маратонките ти, но заедно с нея и някои от качествата им. Оставянето на пряка слънчева светлина също не е препоръчително, ако искаш да се радваш на свежите цветове дълго време.

Редовно почистване на обувките отвън

За да не се налага често да переш любимия си чифт обувки, можеш да се погрижиш за него като го почистваш след всяко използване. По-лесно е да премахнеш незасъхнали петна с влажна кърпа, отколкото да търкаш с гъба и препарат.

Почиствай обувките си отвътре

Когато се грижиш за обувките си, обърни внимание и на вътрешната част. Свалящите се стелки е добре да се перат поне веднъж месечно, както и връзките. Почиствай от вътре с мека кърпа, това ще помогне за премахване на останали влакна от чорапите, които затрудняват маратонката да диша.За да не се задържа влага в маратонките ти, след всяка тренировка можеш да издърпваш стелките навън за да се проветряват. Така ще предпазиш и мембраните в стелката, които също имат абсорбиращи свойства. Отстраняването на влагата своевременно, няма да позволи образуването на микроорганизми, които пък са източник на неприятната миризма. Можеш да използваш и специален дезодорант за дезинфекция, който ще подсуши и ароматизира вътрешната част на любимия ти чифт.

Винаги носи обувките си с чорапи

Освен неоспоримо по-комфортното усещане, носенето на чорап ще предпази едновременно крака ти и вътрешността на маратонката от триене. Голяма част влагата, отделяна от тялото по време на тренировка, ще бъде абсорбирана от мекия чифт чорапи и дишащите свойства на спортните обувки няма да бъдат ограничени.

Не забравяй да почистиш и подметките

Важна част, която много често се пренебрегва е почистването на подметките. Премахването на малките камъчета, ще намали неправилното триене на подметката и няма да пречи на сцеплението ѝ. Колкото и да проветряваш обувките си, междинната подметка има нужда от почистване, за да се премахне натрупания прах, който запушва мрежестата мембрана. При белите маратонки страничната част на подметката трябва редовно да се забърсва с мека кърпа или гъба, ако не искаш да пожълтее и от бели обувките ти да станата двуцветни.

Важно е правилно да съхраняваш маратонките си

Ако не планираш да носиш обувките си за по-дълъг период от време е добре да ги почистиш, подсушиш и прибереш на тъмно и сухо място. Звучи точно като съхраняването на лекарства. Не оставяй любимия си чифт спортни обувки захвърлен на пряка слънчева светлина за дълго време, защото освен цветовете ще повредиш и лепилото му. Вместо това, намери кутия или хартиена опаковка, в която да го прибереш, тя ще поддържа маратонките сухи и ще абсорбира миризмите.

Събувай обувките си правилно

Знаем, че след интензивната тренировка, още едно усилие като навеждането, за да развържеш маратонките си е досадно, но наистина е важно. Когато застъпваш задната част на обувките си, за да ги свалиш, оказваш неестествен натиск върху външната пета на обувката. Това често води до счупване на поддържащата пластина, която служи за придържане на глезена ти в правилна позиция. Освен, че ще се лишиш от важна характеристика на качествените спортни обувки, външният им вид също ще пострада.

Всичко, което споменахме до тук е само върхът на айсберга, наречен правилна поддръжка на обувките. Ако искаш да се гмурнеш надълбоко и да разбереш кое е най-доброто за специфичен тип обувки, като маратонки за бягане, борцовки или модел с мембрана Gore-Tex прочети, Как правилно да поддържаш различните типове обувки в блога ни. Полагайки грижи за тях, те ще ти служат по-дълго време и ще бъдат твой партньор по време на тренировка или разходка. И все пак, фанатичното почистване също не е препоръчително. За съжаление, рано или късно ще ти се наложи да си купиш нов чифт маратонки. Помни, че винаги можеш да се довериш на PrimeGear.bg и да закупиш новата си придобивка от нашия онлайн магазин.