"Витоша 100" е едно от най-епичните спортни предизвикателства в България, съчетаващо бягане и колоездене на 100 километра. А знаеш ли, че то е стартирало още през 70-те години на XX век?

Идеята за състезанието идва от български ориентировачи участвали в състезания в Италия, където се провеждат 24-часови бягания или изминаване на 100 километра за време. Първото наименование на състезанието било "100 километра за 24 часа", а маршрутът включвал и Люлин планина, за да се изпълни идеята за 100 километра. Първоначално, събитието се провеждало като туристическа проява, но постепенно се преврнало в истинско скоростно състезание, привличайки хиляди участници. Всяка година, с всяко ново издание резултатите се подобряват, а състезанието става все по-значимо за хората, които обичат планината и спорта на открито. Днес "Витоша 100" е повече от просто надпревара. Превърнало се в огромен форум, състезанието привлича най-добрите спортисти, които изминават 100 километра бягайки за по-малко от десет часа. В състезанието участват и истински “машини” - състезатели, които преминава по трасето 2 пъти, веднъж бягайки и веднъж с колело. Неслучайно "Витоша 100"  е символ на предизвикателство, спортен дух и воля за успех.

Ако и ти си решил да се включиш в състезанието трябва да се подготвиш подобаващо. Това означава не само физически, но и с правилната екипировка, за да разчиташ на максимална производителност от твоите усилия. И понеже ние също обичаме състезанията , тук ще ти дадем няколко професионални съвета относно екипировката, която да избереш за дисциплината бягане. Да започваме!

Защо е толкова важна екипировката

На първо място, заради безопасността ти. Бягането е спорт, който включва участие на различни групи мускули, високо натоварване на ставите и разбира се, правилно дишане. За да работи цялата тази “система” безпроблемно е нужно да ѝ осигурши правилната подкрепа. Ние не можем да ти помогнем с дишането, просто защото то е въпрос на практика и техника, но за сметка на това на PrimeGear.bg можеш да намериш всичко необходимо за едно по-комфортно и производително бягане.

Подходящата екипировка ще направи бягането ти не само по-безопасно, но и по-удобно. Правилното облекло и спортни обувки ще предпазват мускулите и ставите ти от наранявания, особено спортните дрехи с компресивен ефект, като ти осигурят стабилност и сигурност  по време на състезанието.

Освен това, екипировката ще те предпази от неблагоприятните метеорологични условия, като дъжд или студ. Както знаем в планината времето може да се промени рязко (буквално). Така че, за да останеш фокусиран върху бягането си, силно те съветваме да избереш качествена спортна екипировка. Потърси модели от доказани спортни марки, които гарантират за използваните от тях технологии, като UNDER ARMOUR, ASICS, NEBBIA.

С какво трябва да се оборудваш

Ето какво ще ти трябва за да си подготвен за състезанието:

Тениска и шорти

Избери тениска и шорти изработени от дишащи материи, които ще ти помогнат да останеш сух и комфортен по време на бягането. Нашия съвет е да заложиш на материи, които са бързосъхнещи и предлагат UV защита. Charged Cotton UNDER ARMOUR е технология, която ще те държи сух през цялото състезание. “Зареденият памук” изсъхва в пъти по-бързо от стандартните материи и е създаден специално за високо интензивни спортове. Освен че ще предпази тялото ти от потта ще ти носи приятно усещане. Какво повече можеш да искаш от спортна тениска?

 Относно шортите, заложи на модели, които прилягат добре и позволяват свобода на движение. Дължината до около средата на бедрото е обикновено най-удобна за дълги бягания и предпазва от триене на кожата. Някои модели шорти имат вградени клинове,  които предпазват бедрата и поддържат мускулатурата стегната.

В заключение, когато избираш тениска и шорти за бягане на дълги разстояния, важно е да се увериш, че те са комфортни, дишащи и позволяват свобода на движенията. Това ще ти помогне да се чувстваш удобно и да се концентрираш върху постигането на целите си, а не върху дрехите си.

Тънко ветроустойчиво яке

Ветроустойчивото яке е повече от важно, когато говорим за открити терени. Избери леко, тънко яке, което може лесно да се сгъва и събира, когато не го носиш. В случай на променливи метеорологични условия или вятър, тънкото ветроустойчиво яке ще ти предпази от студа и ще осигури допълнителен комфорт по време на бягането.

Подходящи маратонки за бягане на пресечена местност

Избери маратонки, които са предназначени за бягане на неравен терен. Те трябва да осигуряват стабилност, поддръжка на свода на стъпалото и добро сцепление, за да се предотвратят наранявания и да стъпващ с увереност при всяка крачка. Заложи на модели, които се отличават с:

Грапава подметка: Тя ще ти подсигури добро сцепление върху различни повърхности като камъни, глина, камък и трева. Имай предвид, че освен добрия грайфер е важно да бъде и достатъчно гъвкава;
Стабилност и поддръжка: Избери маратонки, които ти предлагат стабилност и добра поддръжка на краката, особено щом трасето включва неравни терени и спускания;
Защита на пръстите и петата: Важно е да подбереш маратонки с предна и задна защита, която ще се погрижи пръстите и петата ти да останат защитени от удари и наранявания;
Дишаща и водоустойчива горна част: Дишащата и водоустойчива горна част ще предпази краката ти от проникване на влага и ще ти осигури комфорт през целия маратон.

Изборът на правилни маратонки е от съществено значение за успешното завършване на състезанието и за предпазване на краката ти от травми и наранявания. Неслучайно често повтаряме, че половината от екипировката са именно подходящите спортни обувки.

Чорапи

И след като обувките са толкова важни, не бива да пренебрегваш и висококачествените спортни чорапи. Избери чорапи от антибактериални материи, които отвеждат влагата и държат краката ти сухи. Освен това е важно също да имат подплънки за допълнителна амортизация в зоните на петата и пръстите. Така ще предпазят краката от натъртване и триене, особено когато бягаш по неравни и каменисти повърхности. Накрая, избери високи чорапи. От една страна ще поддържат глезените ти, а от друга ще ти осигурят защита от одрасквания, докато бягаш из планината.

Бутилка за вода

Изключително важно е да поддържаш хидратацията си по време на състезанието. Носи си удобна бутилка за вода, която да ти позволи да пиеш вода по време на бягането, без да се забавяш. Избери бутилка с ергономичен дизайн и удобна захващаща повърхност. Няма да е особено продуктивно, ако бутилката “танцува” в ръцете ти. Материалът на бутилката трябва да бъде безопасен за употреба като неръждаема стомана, тъй като водата в нея ще се съхранява за повече от час.

Как да се подготвиш за състезанието

За подготовката за състезанието "Витоша 100" е важно да се фокусираш на няколко основни аспекта:

Започни рано и постепенно: Не чакай последния момент, за да започнеш подготовката си. Започни тренировките си достатъчно рано, за да имаш достатъчно време да подобриш издръжливостта си;
Не се претоварвай: Не се стреми да покриеш целия терен в първия ден на тренировка. Постепенно увеличавай дистанциите и интензивността на тренировките си. Така не само ще подобряваш ефективно издръжливостта си, но и ще си спестиш наранявания и изтощение;
Тренирай по същия вид терен: Опитай се да тренираш по терени, които са сходни с тези на състезанието. Щом ще бягаш по планински маршрути, най-добре тренирай в планинска местност, за да се адаптираш към условията;
Не забравяй да почиваш: Важно е да обърнеш внимание на възстановяването си. Не тренирай прекалено много, давай на тялото си достатъчно време да се възстанови след интензивните тренировки;
Хидратирай се и се храни правилно: Обърни внимание на диетата си. Важно е да си добре хидратиран и да даваш на тялото си с правилните хранителни вещества. Това ще ти помогне да запазиш енергията си и да се чувстваш по-енергичен по време на тренировките и състезанието.

Не забравяй, че подготовката е важна, защото ти дава възможност да се адаптираш към условията на състезанието и да увеличиш шансовете си за успешно завършване на предизвикателството "Витоша 100":

PrimeGear.bg – Онлайн магазин за висококачествени спортни стоки

Ако все още не си се сдобил с правилната екипировка, то PrimeGear.bg е мястото за теб. Ние предлагаме широка гама от продукти, които ще те подготвят и ще ти помогнат да постигнеш най-доброто си представяне във всяко спортно предизвикателство, включително “Витоша 100”. От маратонки и облекла за бягане в планината до подходящите аксесоари, като шапки с козирка, наколенки, бутилки за вода. В PrimeGear.bg има всичко необходимо, за да бъдеш готов за тренировките и състезанието. Нашите продукти са от доказани спортни марки, което автоматично означава, че са проектирани с внимание към детайлите и се отличава с безкомпромисно качество. Ако това твърдение ти звучи смело, ела на PrimeGera.bg и се увери сам. И понеже става дума за състезание и няма време за губене, ние ти предлагаме бърза доставка и отлично обслужване сега. Не по-късно, не след време и не след състезанието, вземи своята екипировка сега. Защото вярваме в твоя успех и сме тук, за да ти помогнем да постигнеш най-доброто, на което си способен.