Знаеш ли, че бягането е най-предпочитаният спорт, когато искаме бързо да влезем във форма? А знаеш ли, че освен топенето на мазнини и свалянето на килограми, редовното бягане оказва влияние върху кондицията, дисциплината и настроението ти? Ние знаем това, както и още интересни ползи от бягането, за които ще разбереш подробно, ако дочетеш статията до края.

Вече сме говорили доста за подходящата екипировка за бягане, така че този път (макар и трудно) ще обърнем повече внимание на самото бягане, отколкото на страхотните маратонки за бегачи, като ASICS Magic Speed с Guidesol карбонова пластина и FF Blast омекотяване.

Защо да заложиш точно на бягането?

Повечето хора избират бягането като спорт, който да практикуват, защото го считат за най-лесен. И са прави, и не са. От една страна, бягането е нещо като вроден рефлекс и практикуването му не изисква усвояването на нови знания. От друга обаче, за да бъде ефективно и безопасно е нужно да се спазват някои основни правила, като поддържане добри нива на хидратация, задължително загряване преди самото бягане, както и качествени и подходящи маратонки за бягане. Последното е особено важно, защото качествените маратонки за тичане ще ти осигурят не само комфорт, но и протекция, поддържайки глезена в оптимална позиция.

Освен че, не изисква научаването на нови умения (освен при професионалистите) бягането е повече от добър избор, когато искаш да поддържаш формата си. Натоварването, което този спорт оказва върху всички мускулни групи, не може да бъде заменено от други активности. Освен това, бягането изисква повишеното участие на всички системи в организма - белите и дробове работят по-учестено, сърцето изпомпва повече кръв, мозъкът се радва на допълнително кръвоснабдяване и “оросяване”, а мускулите ти използват повече енергия, което пък води до изгарянето на повече калории.

Неслучайно, бягането е част от почти всяка тренировъчна програма, независимо дали говорим за отделна кардио тренировка или загрявка.

Какви са ползите от редовното бягане?

Вече уточнихме защо бягането е важно и защо да заложиш точно на този спорт. Сега е време да обърнем внимание и на ползите от него, заради които си струва да потичаш в парка, по планинската пътека и дори на пътечката във фитнеса.

Ще подобриш здравето си

Активирайки всички важни системи в организма, редовното бягане оказва положително въздействие върху тях. По-честото натоварване на сърцето, увеличава способността му да изпомпва повече кръв за по-кратък период. Имайки предвид, че то все пак е мускул, по-честото му “трениране” го прави по-здраво. Белите дробове също започват да работят по-добре, заради увеличения капацитет на въздуха, който трябва да преработят при редовно бягане. Физиологичните процеси в организма се засилват - благодарение на подобреното кръвообращение и по-ефективното снабдяване на клетките с кислород. Разбира се, тук нямаме предвид само топенето на мазнини, но и засилването на метаболизма, производството на определени хормони, дори подобряване на храносмилането.

Бягането оказва положително въздействие и върху мускулатурата и костите ти. За да успееш да пробягаш дълго разстояние, ти натоварваш най-вече долната част на тялото си. За да успееш да пробягаш определено разстояние бързо обаче, ти натоварваш всички мускулни групи. Затова и споменахме, че никой друг спорт не ангажира мускулатурата по същия начин. Костите и ставите също укрепват, заради “по-честото” им използване, а костната маса се запазва за по-дълъг период, в сравнение с не спортуващите хора.

Ще разведриш ума си

Независимо с какво настроение си излязъл да потичаш, то със сигурност ще бъде много по-добро в края на тренировката. Бягането е страхотен начин да повишиш нивата на хормоните на щастието и в същото време да разведриш ума си. Чистият въздух и физическата активност, в комбинация с "изключването" на мозъка подпомагат релаксацията на психиката и ума. Знаеш ли, че бягането често се включва в терапевтични програми за възстановяване, защото с него поддържаш тялото си активно, а ума спокоен.

Ще подобриш физическата си кондиция

За да бягаш ефективно е нужно да поддържаш добра кондиция. И нямаме предвид да пресмяташ тангенс и котангенс, докато се опитваш да изпревариш хронометъра, а да поддържаш баланса в движенията. Координацията между ръцете и краката при всяка крачка са изключително важни, начинът на стъпване и дори размерът на крачката имат значение, когато искаш да си най-добрия. Ето защо, ако си решил да бягаш за да постигнеш следващия си личен рекорд, трябва да бъдеш в кондиция. А ако бягаш просто защото ти харесва, то коментарът ни е в предната подточка. И в двата случая печелиш.

Ще бъдеш дисциплиниран

Една от най-големите ползи от всеки спорт е дисциплината. Бягането не е изключение. Редовните тренировки и постигането на положителни резултати ще ти помогнат да бъдеш по-дисциплиниран във всяка сфера на живота. Освен това, бягането развива и черти като организираност и търпение - все пак, няма как да пробягаш онзи изтощителен 11-ти километър, без да си пробягал отново първите 10. Така че, просто ги започни и покажи най-доброто, на което си способен.

Вземи качествена екипировка за бягане от PrimeGear.bg

В началото ти казахме, че тази статия ще се концентрира не толкова върху екипировката, колкото върху ползите от бягането, но честно да си признаем не можахме да устоим. Затова, само накратко ще споменем на каква екипировка да заложиш, избирайки бягането като спорт.

Започваме с маратонките, тъй като те са изключително важни. Освен че, моделът трябва да ти бъде комфортен, важно е да съобразиш правилно подметката. Спортните маратонки за бягане на ASICS ти предлагат наистина голямо разнообразие - от модели за любители, които се фокусират върху омекотяването, до модели за професионални бегачи с карбонова пластина, които улесняват значително прехода пета-пръсти и съответно повишават производителността ти.

При избора на спортно облекло за бягане, обърни специално внимание на материята. Тя трябва да е лека и дишаща, а ако се довериш на UNDER ARMOUR (и на нас) може да бъде и влагоотвеждаща и бързосъхнеща. Тениските с технологията UA Charged Cotton от последната колекция на бранда са наистина страхотни.

В зависимост от метеорологичните условия можеш да избереш шорти, клин за бягане или спортно долнище, които да се погрижат за свободата на движенията ти. И трите варианта можеш да откриеш на сайта ни, а изборът на модел зависи от твоите предпочитания.

Наистина се постарахме да бъдем кратки, и за да спазим обещанието си, приключваме до тук. А ти ела на PrimeGear.bg и вземи всичко, от което се нуждаеш за да направиш бягането си не само по-ефективно, но и много по-приятно.