Тренировките с тежести са едни от най-оспорваните сред хората, обичащи да прекарват времето си във фитнес залата. Като лидер на пазара за спортни стоки ние не можем да не изразим нашето мнение по темата. В тази статия ще се опитаме да ти дадем отговор на най-задавания въпрос, а именно защо? След като научиш ползите и разбием няколко мита свързани с тежестите сам ще можеш да прецениш какво ще включва следващата ти тренировка.

Предимствата на тренировките с тежести

Преди да изброим положителните страни, които смятаме, че имат натоварващите упражнения, искаме да отбележим две много важни неща. Първо винаги преди започването на интензивно натоварване загрей мускулите си. Това е един от най-ефективните начини да се предпазиш от нежелани травми. И второто важно нещо обърни внимание на спортната си екипировка. Подходящото облекло не просто ще ти носи свобода на движенията, но и ще работи заедно с теб, за да се концентрираш върху тренировката. Гиганти като Under Armour са създали иновативни материи, които отвеждат потта от тялото, за да останеш сух. Еластични компресиращи клинове, поддържащи мускулите ти в тонус докато ти почиваш и потници и тениски, осигуряващи ненадминат комфорт. Да се върнем на предимствата от тренировките с тежести.

Красиво и атлетично тяло

Силовите тренировки помагат за оформянето на мускулите. Разбира се те не са магически, така че ще трябва да положиш усилия, но накрая ще си заслужава. Оформяйки мускулите си, ти моделираш цялото си тяло и създаваш визията, която ти харесва. Мечтаните от всички плочки на корема също са добре оформени мускули, така че следващия път не забравяй да включиш тежестите в тренировката си.

Изграждане на мускулна маса

Когато натоварваш мускулите си ти даваш сигнал на тялото, че ги използваш и то има нужда от тях. Затова, то започва да топи мазнини и да увеличава нужното, а именно мускулната маса. Което води и до промяна в килограмите ти. Повярвай ни, 80 килограма мазнини и 80 килограма мускули изглеждат съвършено различно.

Подобряване на метаболизма

Тренировките с тежести оказват положително влияние на метаболизма, като го засилват. По време на интензивна работа на мускулите те имат нужда от повече енергия, което води до по-голямо количество изгорени калории. Дори след приключване на тренировката, когато са в процес на възстановяване те продължават да горят калории. Ето защо, метаболизмът също трябва да работи на по-бързи обороти. Колкото повече мускули има тялото, толкова повече енергия ще е нужна за всяко действие или дори бездействие.

Заздравяват костите

Оказването на сила върху костите помага за изграждането на костна маса и тяхното заздравяване. Растежът и натоварването върху мускулите, които движат костите влияе и върху скелетната система. За да отговори на натоварването организмът трупа повече костна маса и калций в тях, което е от основно значение за здравината им. Тренировките с тежести често са препоръчвани за хора с остеопороза или в по-добрия случай, като превенция срещу нея.

Повишава самочувствието

Красивото и добре изразено тяло безспорно влияе не само на здравето, но и на самочувствието ти. Работата с тежести ти помага да моделираш мускулите и да оформиш тялото си по начин, който харесваш. А всички знаем, че външният ни вид влияе на увереността и самооценка ни. Тренировките с тежести оказват и психологическо влияние върху самочувствието не само от естетическа гледна точка, но и като постижим напредък. При тях лесно можеш да измериш разликата между тренировките от преди месец и постиженията днес. Чувството на удовлетвореност и мислите тип "Аз мога” и “Аз успях" оказват благотворно влияние върху самочувствието. Ще ти издадем и една малка тайна, със спортен екип от PrimeGear.bg самочувствието ти винаги ще е повишено, защото знаеш, че си избрал най-доброто. Повярвай ни добрата екипировка, влияе на положителните резултати.

А сега да разбием митовете

Мит № 1 От тренировките с тежести дамите ще станат мускулести

За съжаление това погрешно схващане е доста разпространено. Скъпи дами, няма как да се превърнете в мускулести бодибилдъри само със силови тренировки. За постигането на тази цел ще се нуждаете от синтетични хормони, тъй като женското тяло не произвежда достатъчно количество тестостерон, строг хранителен режим и интензивен тренировъчен. Но включвайки тежестите в активностите си ще се радвате на красиво и атлетично тяло, изваяни форми и достатъчно сила, за да се чувствате по-уверени в себе си. Освен това, ще изглеждате още по-впечатляващо в страхотния спортен екип.

Мит № 2 Когато спреш да тренираш мускулите ти ще се превърнат в мазнини

Спирането на тренировките несъмнено ще се отрази и на тялото ти, ако това е единствената промяна, която правиш. Проблемът при хората, които напълняват след като вече не спортуват, идва от това, че те не променят хранителния си режим в съответствие с новия начин на живот. Когато си активен и натоварваш мускулите си, те имат нужда от повече енергия, затова калориите, които приемаш също са в по-голямо количество. Спреш ли с натоварването трябва да обърнеш внимание и на храненето, защото голямото количество не израсходени калории започват да се натрупват като мазнини. Така че, Не! Мускулите ти няма да се превърнат в мазнини (най-малкото защото това са напълно различни материи) те се натрупват в резултат на неправилен хранителен режим. 

Както забелязваш ползите от тренировките с тежести не са никак малко, затова забрави всички предразсъдъци, които имаш и избери най-подходящия тип за теб. Мъртва тяга, дъмбели или гирички комбинирай го с качествено спортно облекло от PrimeGear.bg и създай тялото, което искаш да имаш.